http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1157246.htmlאנשי ימין פרסמו טלפונים, כתובות ותמונות של מפגינים בשיח ג'ראח
מאת ניר חסון ותומר זרחין
אתר ימין קיצוני מפרסם את פרטיהם האישיים של פעילי השמאל שעומדים מאחורי המחאה בי-ם. הפעילים התלוננו במשטרה, אך דבר לא נעשה
תגיות: שיח ג'ראח
הפגנה בשיח ג'ראח. במשטרה ובפרקליטות מהססים לפתוח בחקירה נגד אתר הימין מחשש לפגיעה בחופש הביטוי
תצלום: רויטרס
אתר ימין קיצוני מפרסם זה כשבוע את פרטיהם האישיים של פעילי השמאל המרכזיים שעומדים מאחורי המחאה בשכונת שיח ג'ראח בירושלים. בין הפרטים שפורסמו אפשר למצוא את תמונותיהם של הפעילים, כתובות מגורים, טלפונים, כתובת מייל ואף תצלומי הבתים שלהם. כותבי הרשימה גם לא חסכו בהשמצות בסגנון "אנטישמיים" וקללות כמו "חלאות" ו"כלבים" נגד הפעילים.
אף על פי שעורכי האתר כותבים כי אינם מתכוונים להורות או לרמוז למעשים כלשהם נגד הפעילים, "חוקיים או לא", ברור לכל מי שמעיין ברשימה כי מדובר בהזמנה לפגיעה בפעילים. כך גם הבינו זאת המגיבים באתר שפרסמו שורה של איומים מפורשים על חייהם של הפעילים: חלקם האשימו את פעילי השמאל בנאציזם ובבגידה, ואילו אחרים קוראים לערוף את ראשם או "רק" לשבור להם ברך.
זמן קצר לפני הפרסום רוססו כתובות גרפיטי ליד בית הוריה של סהר ורדי, מפעילות השמאל הבולטות בשיח ג'ראח. חבריה של ורדי קיבלו מאז עליית הרשימה לאוויר איומים טלפוניים. הפעילים הגישו ביום שישי שעבר תלונה למשטרה, אך מאז לא נעשה דבר והאתר ממשיך לפעול כרגיל.
במשטרת ירושלים אומרים כי התיק עדיין נבחן על ידי אגף החקירות וטרם התקבלה החלטה בנושא. במשרד המשפטים, שצריך להורות על פתיחה בחקירה או על הגשת כתבי אישום, הסבירו כי רק במקרים קיצוניים נפתחות חקירות הנוגעות לחופש הביטוי, וכי מדיניות הפרקליטות היא להמעיט ככל האפשר בפתיחה בחקירה בכלל ובהגשת כתבי אישום בפרט על עבירות אלו. מבחינת הפרקליטות, פתיחה בחקירה בעבירות כמו הסתה לאלימות נעשית בהתחשב בשיקולים כמו חריפות הפרסום, סוג הפרסום והחשיפה של הציבור אליו, והמידה בה האיום עשוי להפוך למוחשי.
לפי נתוני פרקליטות המדינה, בין 2000 ל-2007 נפתחו 1,260 תיקים בעבירות הנוגעות לחופש הביטוי, בהן הסתה לאלימות ולגזענות, המרדה, העלבת עובד ציבור, הסתה להשתמטות ולאי-ציות ופגיעה ברגשות דתיים. חלק לא מבוטל מהתיקים נוגע לעבירות של הסתה לאלימות, חשד שעולה מהפרסום באתר האינטרנט. לפי הערכות, עשרות בודדות מהתיקים הנוגעים לעבירות של חופש ביטוי הסתיימו בהגשת כתב אישום, אף שאין נתונים מדויקים לכך.
"הארץ" בחר שלא לפרסם את שם האתר. הוא ידוע כאתר שבו מופיעים לעתים קרובות טקסטים שיכולים להתפרש כהסתה לגזענות או לאלימות. מפעילו העיקרי מעיד על עצמו כי הוא פעיל כ"ך לשעבר ומקורבו של הרב מאיר כהנא.
בהכנת הידיעה השתתף חיים לוינסון