כתב נושא: הממשלה שוקלת להגדיל מכסת ייצוא הגז כדי לקדם העסקה עם ירדן  (נקרא 2780 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק Torah

  • חבר(ה) V.I.P
  • חבר(ה) מקצועי(ת)
  • *
  • הודעות: 912
לאור הביקוש הנמוך לגז טבעי והרצון לחזק את היחסים המדיניים עם ירדן, פועלת הממשלה בכל הכח על מנת לקדם את עסקת הייצוא הענקית המוערכת בכ-15 מיליארד דולר ■ זאת, לאחר שירדן החלה במו"מ לייבוא גז מ"עזה מארין"

12/05/2015, 20:05 הדי כהן

לאור ביקוש נמוך מהצפוי לגז טבעי, והרצון לחזק את היחסים המדיניים עם ירדן, שוקלת הממשלה כי הגז שייוצא לירדן לא ייכלל במכסת ייצוא הגז הכוללת - כך טען צוות הרגולטורים בפגישה שקיים היום (ג') עם נובל ודלק. המשמעות היא שבפועל יוכלו השותפות לייצא מישראל יותר גז ממה שהותר להן בעבר.

בספטמבר האחרון חתמו שותפויות לוויתן עם חברת החשמל הירדנית (JEPCO) על הסכם ייצוא גז המוערך בכ-15 מיליארד דולר. במסגרת ההסכם, הוחלט כי לוויתן יספק במשך 15 שנה גז טבעי בכמות שנתית שבין 3 ל-4 מיליארד מטר מעוקב (BCM). כלומר, כ-45 BCM במצטבר על פני תקופת ההסכם.

תוך כמה חודשים אמורות היו ישראל וירדן לחתום על החוזה הסופי, ואולם החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיויד גילה לשנות את מבנה משק הגז טרפה את הקלפים, והחוזה עם ירדן לא נחתם. המשק הירדני הזקוק לאנרגיה זולה לא נותר חייב, ובינתיים קיים משא ומתן לייבוא גז ממאגר "עזה מארין" הנמצא במרחק של כ-35 קילומטר מחופי רצועת עזה.

צוות הרגולטורים שכולל נציגים של משרדי האוצר, האנרגיה והמועצה הלאומית לכלכלה כנראה הבינו כי אם הם רוצים שהעסקה תצא לפועל עליהם לפעול בזריזות. לפיכך, בפגישה שערכו היום עם חברות דלק ונובל, טענו בפניהן כי הם שוקלים לאפשר את הגדלת מכסת הייצוא מישראל. הדרך לעשות זאת היא "להחריג" את הגז בעסקה עם ירדן ממכסת הגז הכוללת המותרת לייצוא.

את מכסת הגז המותרת לייצוא קבעה ועדת צמח שהוקמה לבחון את מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי. הועדה קבעה כי ישראל תשמור לעצמה עתודות גז של 450 BCM ותייצא כ-500 BCM. ואולם, בעקבות סערה ציבורית, החליטה הממשלה להתערב ולקבוע כי ישראל תשמור לעצמה 540 BCM, ואת היתר יוכלו שותפויות הגז לייצא.

ההמלצה על כמה גז לייצא התבססה על תחזית הביקושים לגז טבעי עד שנת 2040. ואולם, בעוד שתחזית הביקושים העריכה כי עד שנת 2040 יצרוך המשק הישראלי 501 BCM של גז, הערכה במשק היום היא כי עד שנת 2040 יצרוך המשק פחות מ-460 BCM. הביקוש הנמוך לגז טבעי היווה שיקול משמעותי בחשיבה מחדש של הממשלה לכמה גז צריכה ישראל לשמור לעצמה.

קידוח לוויתן נפט גז