כתב נושא: המפונים בניצן: האתר הזמני עוד יהפוך לקבוע  (נקרא 2110 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק כהנא צדק!

• חבר(ה) בכיר(ה) של כבוד
  • *
    • yigal-amir
סיור באתר הקרווילות ניצן מגלה כי חלק מהמפונים הוסיפו לבתיהם תוספות בניה מאולתרת, חלקן מסוכנות. במקום נפתחו עשרות בתי עסק והתושבים שפונו מגוש קטיף חוששים כי המקום הזמני יהפוך לקבוע. הרשויות מטילות את האחרויות אחת על השנייה.

האם הקרווילות יהפכו לבתי קבע למפונים? את חג החירות הקרוב ציפו מפוני גוש קטיף, המתגוררים באתר הקרווילות בניצן, לחגוג במגורי הקבע. אבל בפועל, כשנה וחצי לאחר שפונו מבתיהם, הפתרון לא נראה באופק ולכן החלו המפונים להרחיב את המגורים הזמניים, לשפץ אותם ואפילו להקים בתי עסק במקום. באתר מתגוררות כ-500 משפחות (כ-3,000 איש), ולפי שעה - הן לא הולכות לשום מקום. 

סיור במקום מגלה כי חלק מהמפונים הוסיפו לבתיהם תוספות בניה מאולתרת, חלקן מסוכנות. בהיעדר רשויות אכיפה, אין פיקוח על הבנייה במקום ויש שמזהירים מסכנת הבנייה הלא חוקית במקום. באתר הקרווילות נפתחו בחודשים האחרונים עשרות בתי עסק, חנויות מכולת ואפילו מסעדות, כולם ללא אישור.

יו"ר ועד מפוני גוש קטיף, ליאור כלפה, טוען כי "לא ירחק היום והאתר הזה יהפוך לאתר קבע למפוני גוש קטיף. אנו מבינים כעת שישובי הקבע הולכים ומתרחקים מאיתנו, ועל כן אנשים מנסים לייצר פה מציאות של קבע".

במועצת חוף אשקלון, שאתר הקרווילות נמצא בתחומה, רגישים מאוד לנעשה במקום. אבל גם שם מודים כי אין בידם פתרונות. "לא נלך להרוס לאנשים הללו את מה שבנו כעת אחרי מה שהם עברו. בכל זאת צריך לגלות רגישות", אמר גורם במועצה האזורית, שלא גובה ארנונה מהמפונים.

לפי התוכניות המקוריות, היה אמור לקום מרכז מסחרי בלב אתר הקרווילות, אבל אז התברר שיש צורך בהיתרי בניה ומכאן החלו הרשויות לגלגל את האחריות והעניין נתקע. גורל דומה נגזר גם על התוכניות להקים בית ספר לילדי האתר. "כיום נוסעים ילדנו לכעשרה בתי ספר שונים בכל האזור. בית הספר היה אמור לקום מזמן אבל גם העניין הזה תקוע מסיבות בירוקרטיות. גם לנו ברור לחלוטין שאנו עוד נישאר פה לפחות חמש שנים", אומר יושב נווה דקלים בישוב ניצן, יגאל מעודד.

על החיים הבלתי נסבלים במגורים הזמניים, סיפר אחד המפונים: "אנו חיים פה בצפיפות לא הגיונית. המקום פשוט צר מאוד. כאשר חשבנו שמדובר בפתרון זמני של שנתיים הסכמנו לחיות כך, עכשיו כשאני מבין שזה המקום שלי לעוד הרבה שנים לא היתה לי ברירה אלא להוסיף יחידה כזו. פשוט הזמנתי אנשי מקצוע, השקעתי כמה עשרות אלפי שקלים והוספתי עוד קצת מרחב. בחג הזה אני רוצה לארח בני משפחה, כי אני לא רוצה להתארח. אני רוצה לעשות את הפסח אצלי ואין לי ברירה אלא להרחיב את המקום".

הגופים המטפלים: הנושא לא בתחום אחריותינו

לגבי האחריות למפונים באתר הקרווילות, מגלגלות הגורמים את האחריות מאחת לשנייה. במועצה האזורית טוענים כי האחריות לנושא היא בידי הוועדה לתכנון ובניה האזורית. אלא שזו מורכבת מכמה מועצות אזוריות והאחריות שלהן היא רק במתן היתרי בניה לכשיוצעו כאלה. במועצה טוענים כי משרד השיכון ומנהלת ההתנתקות אחראים לנעשה שם. במשרד השיכון הטילו  את האחריות על הגורמים השונים.

במנהלת ההתנתקות אמרו כי הם אינם אחראים כעת לאתר, אלא רק לבניה של ישובי הקבע. לדבריהם, המפונים עצמם מעכבים את החתימה על המגרשים בשל רצונם באישור לבן ממשיך. "זו בדיוק גם הבעיה שלנו", אומר כלפה שלא מופתע לשמוע על כך. "גם הפניות שלנו נענות באופן הזה בדיוק. איש לא מוכן לקחת אחריות ואחרי כל פגישה מוציאים מכתב ובכך נגמר העניין".
יגאל=גואל

ע        מ        י       ר
 =       =       =      =  עמו    מאת    יצחק        רבין [img]http://www.zix.co.il/images/11924785.gif[/i