לאחר פרסום עדותו בוועדת וינוגרד, בה אמר כי אם זה היה תלוי בו ישראל לא הייתה יוצאת למלחמה, התייצב פרס לצדו של ראש הממשלה, ואמר כי הוא מצדיע לאולמרט וזאת "מבלי להחניף לו".
אחרי פרסום עדותו של המשנה לראש הממשלה בוועדת וינוגרד מגיע שלב ההסברים: מפרוטוקול העדות עולה כי פרס אמר לוועדה שבדקה את התנהלות מלחמת לבנון השנייה כי אם זה היה תלוי בו ישראל לא הייתה יוצאת למלחמה. מהדברים עולה ביקורת כלפי ראש הממשלה, שפרס דווקא מקפיד לגבות בתקופה האחרונה על רקע החשדות נגדו, ולכן הבהיר אתמול בערב כי הוא עדיין משבח את אולמרט "מבלי להחניף", ואף הוסיף ברמיזה לנאום ראש הממשלה מהשבוע שעבר כי "בהיסטוריה שלנו אסור להיות פופולריים".
בטקס חלוקת מלגות לסטודנטים שהתקיים במעלות בנוכחות ראש ממשלה אהוד אולמרט, ראש עיריית מעלות תרשיחא שלמה בוחבוט ויו"ר קבוצת IDB נוחי דנקנר התייחס המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, לעדותו בוועדת וינוגרד שהתפרסמה היום.
"בעדות הזאת באו לידי ביטוי דברים שחשבתי
שצריך להשמיע באוזני חברי הממשלה וראש הממשלה", אמר פרס. "שאלו אותי אז למה לא הצבעת נגד? משתי סיבות: הראשונה היא שראיתי שראש הממשלה מנהל את הדברים בימים קשים מנשוא, ואני מצדיע לו על כך. השנייה היא שגם אני הייתי ראש ממשלה ואני יודע כמה קשים הם הדברים".
"משבח את אולמרט מבלי להחניף"
בנוכחות ראש הממשלה, הבהיר פרס כי חובתו כאזרח היא לאפשר לאולמרט למלא את תפקידו. "אני חייב להשמיע לו את ספקותיי אבל לתמוך בו ללא היסוס", אמר. "תמיכתי בראש הממשלה נמשכת גם עכשיו, ללא היסוס וביושר ואני משבח את ראש הממשלה מבלי להחניף", ציין והוסיף כי "זה מאוד קשה לנהל ארץ כה קטנה עם בעיות רבות, אבל ראש הממשלה נבחר לשם כך וצריך לאשר לו למלא את תפקידו בצורה הטובה ביותר".
בטקס להנחת אבן פינה במעלות לאודיטוריום חדש לתרבות ואמנות, ציין המשנה לראש הממשלה כי הביקורת שמושמעת כלפי הממשלה בכלי התקשורת אינה צריכה למנוע ממנה לאהוב את העם. "יש לי טענות כלפי הגדת פסח שלא סיפרה את כל האמת. כשמשה רק יצא ממצרים התחילו לבקר אותו בצורה נוראה. שאלו אותו למה הוצאת אותנו ממצרים ולמה לקחת לנו את סיר הבשר, אבל מזלו של משה רבנו שבתקופתו לא הייתה תקשורת וטלוויזיה", אמר פרס.
"אותו העם שביקר את משה מבקר את הממשלה. זה לא צריך למנוע מהממשלה לאהוב את העם, ואני בא לכאן באהבה. העובדה שמבקרים את הממשלה היא טבעית. בהיסטוריה שלנו אסור להיות פופולריים כי אם אתה פופולרי זה אומר שאתה לא עושה ומי שעושה חשוף לביקורת".
"צה"ל בנוי להילחם בצבא אחר"
מוקדם יותר אתמול, בקטע שפורסם מתוך עדותו בפני חברי ועדת וינוגרד הודה פרס כי אילו זה היה תלוי בו, לא היה נכנס למלחמה ואמר כי צה"ל לא היה ערוך אליה. הוא ציין כי אין בכוונתו למתוח ביקורת על ראש הממשלה, שר הביטחון וראשי הצבא, אולם, מדבריו עולה ביקורת על אופן קבלת ההחלטות בין ראשי הצבא לאולמרט ופרץ, וגם על אופן קבלת ההחלטות של שר הביטחון וראש הממשלה.
"אחד הדברים שאני הייתי ממליץ זה שצה"ל יבוא עם הצעות ישר לפני השבעה (הקבינט)", אמר פרס. "מפני שאם יש קודם התייעצות של ראש הממשלה ושר הביטחון, האפקטיביות של הישיבה יורדת. אלה שני האנשים הקובעים גם מבחינת הרכב קואליציוני, ואם הם באים כבר בהצעה ממוקדת, קשה מאוד להזיז אחד מהם, הם כבר קשורים".
פרס הוסיף שלהערכתו, הצבא לא היה ערוך למלחמה בלבנון. "צה"ל וכל צבא בנוי להילחם בצבא אחר", ענה לשאלתה של פרופ' רות גביזון בנושא. "המלחמה בטרור דומה יותר למלחמה בפשע. אתה הורג פושע ועוד פושע, קשה להרוג את הפשע... יותר קשה כשמדובר במתאבדים, מפני שברגע שאדם מוכן להקריב את חייו, קשה מאוד לעצור בעדו".
על התגייסות העולם, אמר פרס. "בסופו של דבר, העולם התייצב לימיננו, אבל בצורה לא נעימה, מפני שאנחנו חלשים ולא מפני שאנחנו צודקים". פרס ציין כי ישראל איבדה מכח ההרתעה הבינלאומי ואמר "אנחנו נחשבים היום ליותר חלשים ממה שהיינו, ואיבדנו מכח ההרתעה בעיני הערבים".