פעילים מהעבודה שאלו על הנושא החברתי, אך היו"ר ענה על חלקו במלחמה ותקף את חבריו למפלגה.
הפריימריז לראשות העבודה מתקרבים בצעדי ענק, ונראה כי המועמדים מתכוננים אליהם במרץ רב. אתמול ביקר יו"ר המפלגה ושר הביטחון, עמיר פרץ, בכנס פעילים שנערך ביישוב שיבלי שבצפון, והגיב לביקורות שנמתחו עליו מצד חבריו לסיעה תחת כל עץ רענן. "יש גורמים שלא השלימו עם העובדה שאחד כמוני הוא יו"ר המפלגה וחיכו לרגע שאפול. המלחמה נפלה לידיהם כפרי בשל", אמר פרץ, שקולו לא נשמע מאז הודיעה ועדת וינוגרד כי דוח הביניים שתפרסם יכלול מסקנות אישיות גם נגד שר הביטחון.
פרץ אמר כי גורמים רבים במפלגה התקשו לקבל את בחירתו לתפקיד היו"ר, ואף קיוו שהמלחמה האחרונה תסתום את הגולל על עתידו הפוליטי. "יש גורמים שאולי לא השלימו עם העובדה שאחד כמוני יהיה יו"ר המפלגה וחיכו לרגע שאפול, והמלחמה נפלה לידיהם כפרי בשל", אמר. "מי שחושב שאפשר 'להפיל את התיק' על מי שהיה חודשיים בתפקיד – אף ילד לא יקנה את זה".
"אף אחד מכם, אם היה נבחר להיות יו"ר ועד שכונה או יו"ר ועד בית, לא היה מסכים שאחרי חמישה חודשים יבואו ויאמרו לו: 'מה הספקת?'", התרעם. "מי שמצפה שאחרי חמישה חודשים אפתור הכול – טועה. אבל, זה לא משנה, מה שמשנה הוא שמה שלא עושים, יש אנשים שיוצאים החוצה ומשמיצים".
כדי להמחיש לנוכחים במקום את ה"צרות" עימן הוא מתמודד מבית, השתמש יו"ר העבודה בדימויים: "גם אם תהיה המשפחה הכי טובה, הבית הכי טוב, הבעל נותן לכולם שווה בשווה, אבל אחד הילדים יוצא החוצה ואומר: 'המשפחה הזו לא שווה כלום', השכונה מאמינה לילד". כדי שהדברים לא ישתמעו לשני פנים, מיהר פרץ להסביר את הנמשל בדבריו: "מה קורה במפלגה? מה שאתה לא עושה יש ח"כ שאומר: 'זה לא בסדר'".
פעילי העבודה שטחו בפני פרץ את מגוון בעיותיהם וחלקם אף מתחו ביקורת על כך שהמפלגה והעומד בראשה "קיפלו" את הדגל החברתי, שאותו הניפו לפני הבחירות. פרץ אמנם התייחס לדברים, אבל העדיף להתמקד בהשתלחות בחברי מפלגתו שממררים את חייו. "מי צריך מפלגה כשהכול טוב?", אמר. "כשהכול טוב לא צריך מפלגה, וצריך מפלגה כשיש קשיים".
לא הולך לשום מקום
יו"ר העבודה האשים את חברי מפלגתו בכך שבגלל "התככים, המזימות והקומבינות", הוא לא הצליח לקדם את האג'נדה שלו. "חשבתי שאני יודע הכול: הייתי ראש מועצה, ח"כ כמעט 19 שנה, יו"ר הסתדרות ויו"ר ועדת העבודה והרווחה", אמר פרץ. "חשבתי
שראיתי הכול ושעברתי 'בית ספר לרמאות', ושאיש לא יוכל לעבוד עליי. מסתבר שהייתי בבית ספר, אבל לא ב'אוניברסיטה לרמאות'".
כדוגמה לדברים הזכיר פרץ כי בזמן הדיונים על תקציב המדינה, שעה שאיים להתפטר מהממשלה כדי להכניס את דרישותיו, הלכו שרים ממפלגתו לראש הממשלה, אהוד אולמרט, והכריזו כי אין בכוונתם לעזוב את הממשלה ואף כי בכוונתם לגייס רוב נגדו במרכז המפלגה.
פרץ אמר כי רבים במפלגתו קיוו שיתייאש ויתפטר. "הייתי צריך לנווט במפלגה כשהרוב במרכז הוא לא שלי", אמר. "הרבה קיוו שמה שקרה למצנע יקרה לי: שאחרי כמה חודשים 'אזרוק את המפתחות' ואלך". אבל יו"ר העבודה מיהר לציין כי הוא לא מתכוון ללכת לשום מקום. "אין מהלך שהוא יותר טעות מזה כי זה לומר לאנשים ברגע של משבר: 'אני קם והולך'".
הכנס בשיבלי נערך אתמול בתום סיור מקיף שקיים יו"ר העבודה ביישובים הערביים בצפון. מלבד שיבלי, ביקר פרץ בין השאר ביישובים ביר אל-מכסור, כפר-מנדא, ובעיינה-נוג'יידאת. עשרות תושבים מהיישוב ומהאזור הגיעו לכנס, כמו גם השר ראלב מג'אדלה והח"כית נאדיה חילו, שמלווה את יו"ר העבודה עוד מימיהם במפלגת "עם אחד".