אם גוי עזר להציל יהודים בשואה ,זה לא משליך על העם שלו ... הוא גוי טוב בפני עצמו , אם כל הגוים מעמו היו כמוהו , לא הייתה בעייה כזאת מלכתחילה שבה הוא היה צריך להציל יהודי ... הוא יוצא דופן
המוסלמים והאוקראינים היו העמים היחידים ששיתפו פעולה בשמחה בהרג יהודים של הנאצים הגרמנים , אפילו שזה היה לרעתם, כי הרי הנאצים כבשו גם אותם , ובכל זאת הם שמחו בזה, כי על הדרך הם יכלו לגנוב רכוש יהודי ולרצוח יהודים
היו גם מקרים ספציפים כמו צוענים , למשל ברומניה , ששמחו לאידם של היהודים ושרו שירי הלל לנאצים שנתנו להם לבזוז יהודים ברשותם .... אמנם לא כל הצוענים היו כאלה(על פי הידוע לי ,אך זה צריך עיון, אולי היחס שלהם השתנה רק אחרי שהנאצים התחילו לרדוף אותם גם) , אבל זה סתם דוגמה לקהילות גוים ששיתפו פעולה בשמחה , אפילו כשזה היה נגדם (הרי הנאצים הרגו גם צוענים, הנאצים ראו בסלאבים כמו האוקריאנים כעבדים)
אבל האוקראינים והמוסלמים כן היו כאלה, והם שמחו , ורוב היהודים שנרצחו למשל בבלקן, נרצחו על ידי מוסלמים ששירתו באס אס , לא על ידי הגרמנים עצמם
כך שלא צריך להתייחס למוסלמי אירופה כאל מוסלמים טובים, זה ממש לא המצב , היו יחידים (נוצרים ומוסלמים)שלא יכלו לסבול את הרעיון הזה , וניסו להציל יהודים ( בין עם בכוונות אמיתיות של טוב לב , או בין על ידי המחשבה שהם יוכלו לנצר או אולי גם לאסלם אותם(האמת אני לא מכיר מקרה ספציפי שבו מוסלמי שהציל או ניסה להציל יהודי עשה זאת על מנת לאסלם, להבדיל ממקרים רבים ידועים כאלה על נוצרים שניסו )
גם בגרמניה היו גרמנים אינדיבדואלים שהצילו יהודים ,אבל רוב הגרמנים שמחו ועודדו את העניין ואני בספק אם יש משפחה גרמנית שלא היה לה יד בעניין בדרך כזאת או אחרת