http://www.haaretz.co.il/hasite/objects/pages/PrintArticle.jhtml?itemNo=1080859מייקל אורן הרצה בפני סטודנטים אמריקאים: "מה שיכול להציל את ישראל כמדינה יהודית הוא נסיגה חד צדדית"
מאת ברק רביד
מועמדו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לתפקיד שגריר ישראל בוואשינגטון, ד"ר מייקל אורן, תומך בנסיגה חד צדדית של ישראל מהגדה המערבית ובפינוי רוב ההתנחלויות. אורן אמר את הדברים בהרצאה באוניברסיטת ג'ורג'טאון בתחילת חודש פברואר והדגיש כי "יש לסגת מהגדה כדי לשמור על ישראל כמדינה יהודית".
נתניהו עדיין לא קיבל החלטה לגבי מינוי השגריר בוואשינגטון, אך אורן הוא המועמד המוביל מבחינתו.
לצדו מועמדים גם השגריר בארה"ב לשעבר זלמן שובל, השגריר באו"ם לשעבר ד"ר דורי גולד והקונסול הכללי בניו-יורק לשעבר אלון פנקס. האחרון, אם לא ימונה לתפקיד בוואשינגטון, מועמד להחליף את שגרירת ישראל באו"ם גבריאלה שלו.
אורן, מומחה למזרח תיכון וחוקר בכיר במרכז "שלם" בירושלים, משמש בימים אלה כמרצה אורח בבית הספר לשירות החוץ באוניברסיטת בוואשינגטון.
בתחילת פברואר הוא נשא הרצאה תחת הכותרת "פרספקטיווה אישית והיסטורית על רצועת עזה" שבה דיבר במשך שעה וחצי על ההיסטוריה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, תוך מתן דגש לרצועת עזה.
בשלב השאלות התייחס הד"ר אורן לדעותיו האישיות בנושא פתרונות אפשריים לסכסוך בין ישראל לפלסטינים ומהי המדיניות שבה צריכה ישראל לנקוט.
"אני לא מייצג את רוב הישראלים", אמר אורן בהרצאה. "אני אולי אחרון התומכים בחד צדדיות מול הפלסטינים. הדבר היחיד שיכול להציל את ישראל כמדינה יהודית הוא נסיגה חד צדדית, פינוי ההתנחלויות והמתנה להנהגה פלסטינית חדשה".
בהרצאה אמר אורן כי הוא תומך בחד צדדיות כיוון שאינו מאמין שניתן להגיע לפתרון של הסכסוך והגעה לשלום מלא בשלב זה. "שלום זה לא עניין של שבוע או שבועיים, זה עניין של דורות", אמר. הוא הוסיף כי יכול להיות שבמקום פתרון קבע, יש למצוא דרכים לניהול הסכסוך בצורה שתשפר את רמת החיים של שני הצדדים. "צריך לבנות שלום מלמטה למעלה. תהליך אוסלו הראה שאי אפשר לכפות את זה מלמעלה".
"מצדה של ישראל, הקמת מדינה פלסטינית תחייב פינוי של עשרות אלפי מתנחלים מהגדה ומערים קדושות כמו חברון", אמר. "כדי לבצע מהלך טראומתי כזה רוב הישראלים צריכים להיות משוכנעים שבתמורה הם יקבלו שלום מלא".
הוא התייחס לתכנית ההתנתקות וציין כי תמך בה. "אחרי שהתחילו לירות קסאמים מעזה נתן שרנסקי שאל אותי אם ההתנתקות לא היתה טעות", אמר אורן בהרצאה. "אמרתי לו שההתנתקות לא היתה טעות, הטעות היתה שלא הגבנו לירי הקסאמים וזה שידר מסר של חולשה למזרח התיכון כולו".
אורן גם סיפר על הקשר האישי הקשה שיש לו עם רצועת עזה ועם ארגון החמאס. "היו לי יחסים טראומתיים עם רצועת עזה ועם הנהגת חמאס", אמר.
"איני יכול אלא להצטער על אזרחים שנהרגו בעזה ובמיוחד בנותיו של הרופא אבו-עיש, אך כישראלי איני יכול לשכוח שגיסתי נהרגה על ידי מתאבד מעזה ואיני יכול לשכוח איך 70 אלף פלסטינים הריעו לפיגוע באצטדיון בעזה. פעיל חמאס, שהסתתר מאחורי אשה, ירה בבני הבכור יואב שהיה ביחידה מיוחדת בצה"ל. איני יכול לשכוח איך הפלסטינים בעזה בחרו ממשלה שמחויבת להשמדת ישראל".