עלי אכבר ולאייטי, המקורב למנהיג הרוחני חמינאי, אמר לעיתון הצרפתי "ליברסיון" כי איראן השעתה בעבר את תוכניתה הגרעינית ללא הואיל, אולם היא עדיין מעוניינת למצוא פיתרון דיפלומטי למשבר ואסור לשלול אף אפיק. השבוע דחה הנשיא אחמדי-נג'אד בתוקף הקפאה של העשרת האורניום
יועץ איראני בכיר המקורב למנהיג הרוחני עלי חמינאי רמז כי טהרן עשויה לשקול הקפאה של פעילות העשרת האורניום שלה - כך מדווח היום (ד') העיתון הצרפתי "ליברסיון".
הדברים עומדים בניגוד גמור לדברים שאמר לפני ימים אחדים נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד. באירועים לציון 28 שנים למהפכה האיסלמית אמר הנשיא כי ארצו רוצה למצוא פיתרון דיפלומטי למשבר הגרעיני ולסכסוך שלה עם הקהיליה הבינלאומית, אולם לעולם לא תעצור את פעילות העשרת האורניום ולא תוותר על זכותה לפתח תוכנית לייצור דלק גרעיני.
העיתון הצרפתי ציטט את עלי אכבר ולאייטי, שאמר כי איראן הסכימה בעבר להשהות את פעילות העשרת האורניום שלה, אך הדבר לדבריו לא הואיל למציאת פיתרון למחלוקת. "ואולם, אנו ממשיכים לתמוך במציאת פיתרון דיפלומטי לבעיה הזו, "ואסור לשלול אף רעיון".
"יש לנו רק קו אדום אחד: כיבוד הזכות שלנו לאנרגיה גרעינית שמובטחת באמנה לאי הפצת נשק גרעיני (NPT)", אמר ולאייטי, שר החוץ של איראן תחת הנשיא רפסנג'אני, המשמש כיום יועץ לענייני חוץ של המנהיג הרוחני חמינאי.
מדובר בשלב חדש במסרים הסותרים היוצאים בתקופה האחרונה מטהרן. מחד נמצא הנשיא אחמדי-נג'אד, שמכריז שוב ושוב כי איראן לא תיכנע לדרישות המערב לעצור את העשרת האורניום כדי לפוגג את החשש שמא התוכנית היא צבאית ולא אזרחית.
מנגד נשמעים באיראן קולות המעידים על עמדה גמישה יותר ונכונות להיכנס למשא ומתן. הדוברים טוענים כי עמדתו המתריסה של אחמדי-נג'אד כלפי הקהיליה הבינלאומית פוגעת באינטרסים של איראן, מבודדת אותה בזירה העולמית, מביאה עליה סנקציות כלכליות ומגבלות פיננסיות ופוגעת בתדמיתה. ביטוי להתנגדות הזו לקו שמוביל אחמדי-נג'אד ניתן לאחרונה בבחירות המקומיות באיראן, במהלכן ספגה מפלגתו תבוסה .
בנוסף פירסם לאחרונה המנהיג הרוחני חמינאי מכתב בעיתון המקורב לו, "ג'ומהורי איסלאמי", ומתח ביקורת פומבית על הנשיא. המאמר ביקר את דברי הביטול של אחמדי-נג'אד עקב הטלת הסנקציות, וכתב כי "זה מוגזם לכנות את ההחלטה 'פיסת נייר קרוע'. הנושא הגרעיני דורש לעיתים קשיחות ולפעמים גם גמישות. פרשנים ראו בביקורת הזו סדק משמעותי באחיזה של אחמדי-נג'אד בממשלה האיראנית ואיתות ברור של המנהיג הרוחני באשר לעמדתו הבכירה ולקו שהוא מעוניין בו.
העיתון הבריטי "סאנדיי טיימס" דיווח בינואר כי חמינאי שוקל שינוי המדיניות של ארצו בנוגע לתוכנית הגרעין בעקבות הלחץ ההולך וגובר מצד ארצות הברית והסנקציות שהטילה מועצות הביטחון על איראן. על פי הדיווח, מקורביו של חמינאי נוטים להעדיף את מינויו של צוות מתון יותר, שינהל את המשא ומתן של האיראנים בכל הקשור לפיקוח הבינלאומי על תוכנית הגרעין.
לפי מקורות בטהרן, חמינאי מאמין כי בכוונת וושינגטון לא רק לבלום את תוכנית הגרעין של איראן, אלא גם להפיל את המשטר. לפי הדיווח, המנהיג הרוחני מביא בחשבון שהאינטרס הלאומי ייפגע, על ידי נשיא חסר ניסיון המתסיס שלא לצורך.
השואה: עובדה היסטורית
ולאייטי הפגין עמדה שחורגת מהקו של אחמדי-נג'אד גם בסוגיית השואה. בניגוד לנשיא, שהטיל לא פעם ספק בהתרחשותה של השואה והתייחס אליה כאל "מיתוס", אמר היועץ כי השואה היא עובדה היסטורית, אך הדגיש כי אין בה כדי להצדיק את היחס הישראלי לפלסטינים.
בראיון שהעניק לעיתון האיטלקי "לה רפובליקה" אמר ולאייטי כי הוועידה בטהרן בדצמבר, במהלכה הוטל ספק בשואה, לא נועדה להכחיש את השואה אלא "לבחון את העובדות". "אפשר לדון על מספר הקורבנות גם מבלי להטיל ספק שהיא התרחשה", אמר.