ככה מכיוון שאני אזרח אמריקאי (ארה"בי לייתר דיוק) אני עוקב אחרי הבחירות באמריקה, ומכיוון שלדעתי זה מאוד חשוב למצב פה בארץ וגם לידע כללי החלטתי להסביר פחות או יותר מה קורה
ולהביא עדכונים.
נתחיל בהסבר של שיטת הממשל האמריקאית:
הממשל האמריקאי מורכב משלושה רשויות אמיתיות*
1. הרשות המחוקקת
2. הרשות המבצעת
3. הרשות השופטת
אני אדון בשניים הראשונים:
1. הראשות המחוקקת:
הינה הקונגרס אשר מורכב מהסנאט ומבית הנבחרים, כדי לאשר חוק בארצות הברית צריך אישור של שני ה"בתים".
בית הנבחרים- דומה מאוד לכנסת שלנו (עם שני מפלגות בלבד הרפובליקנית (הימנית) והדמוקרטית (השמאלנית)), ישנם 435 חברים והייצוג נקבע באופן יחסי לגודל המדינה, כלומר מדינה בעלת יותר תושבים תקבל יותר מקומות אבל לכל מדינה מגיע לפחות נציג אחד, הנציגים של המפלגות מכהנים שנתיים ואז מוחלפים בבחירות (בבחירות האחרונות ב 06 המפלגה הדמוקרטית קיבלה את מרבית הקולות).
הסנאט - מורכב מנציגי המדינות כל מדינה שולחת שני נציגים ללא תלות בגודל אוכלוסייתה כל נציג מכהן 6 שנים ומתקיימים בחירות כל שנתיים שבהם מוחלפים שליש מהנציגים, לא יוחלפו שני נציגים של אותה המדינה בתאריך בחירות אחד.
2. הרשות המבצעת:
זה הנשיא הוא משמש כנשיא, ראש-ממשלה (שמעתם את הביטוי ממשל בוש?), וראש הכוחות המזוינים (כמו שר הביטחון) הוא נבחר אחת ל4 שנים ויכול לכהן מקסימום 8 שנים. על מנת להיבחר כנשיא על המועמד להשיג 270 "אלקטורים" לכל מדינה יש כמות מוגדרת של אלקטורים והמועמד שגרף במדינה מסויימת את מרבית הקולות זוכה בכל האלקטורים של מדינה זו ולכן יתכן מצב שמועמד שיקבל פחות קולות ינצח בבחירות (כמו שקרה בשנת 2000 כשבוש קיבל פחות קולות ועדיין ניצח)
*בארץ קיימת בעיה בעיקרון הפרדת הרשויות מכיוון שהראשות המבצעת - הממשלה הינה חלק מהרשות המחוקקת - הכנסת, בארצות הברית הן הינן שתי ראשוניות נפרדות.
המתמודדים לנשיאות הינם ג'ון מקיין (רפובליקני) וברק [חוסיין] אובמה (דמוקרטי)
היום המועמד המוביל לנשיאות הינו הדמוקרטי אובמה בהפרש של 329 מול 194 (15 נמנעים) כאשר לפני המשבר הכלכלי מקיין הוביל בפער קטן של 4 אלקטורים.
הפער נראה גדול אבל הוא לא כזה באמת מכיוון שמדינות בעלות מספר רב של אלקטורים כגון פלורידה 27, אוהיו 20, ורג'יניה 13, והנמנעת צפון קרוליינה 15 נמצאות בהפרש זעום
(של 2-3 אחוז) ולכן תנודה קלה של המשוואה יכולה לגרום להן לבחור דווקה במקיין ולהעניק לו את כל האלקטורים שלהם.
מפה של מדינות ארצות הברית:

מפה עדכנית של מצב הבחירות לנשיאות היום:

מהאתר:
http://www.electoral-vote.com/כחול כהה - יתרון גדול לדמוקרטים >10%
כחול בהיר - יתרון קל לדמוקרטים >5%
כחול מסביב ללבן - יתרון זניח לדמוקרטים <5%
לבן - תיק
ובאדום אותו הדבר לרפובליקנים.
כחול = דמוקרטים(אובמה), אדום = רפובליקנים(מקיין)