כתב נושא: מילון מונחים למתקרבים!  (נקרא 4045 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק MATAN

  • חבר(ה) V.I.P
  • חבר(ה) של כבוד
  • *
  • הודעות: 2868
מילון מונחים למתקרבים!
« ב- : דצמבר 19, 2010, 13:03:24 »
ב"ה

מילון מונחים למתקרבים!  :dance:

 

 

א

 
אבא – כינוי לבורא עולם, שאנחנו נקראים בנים למקום.(ראה בנוסף: "בן של מלך")

אומן – עיר ומקום קבורתו של ר' נחמן מברסלב " כבר הבטיח רבנו זכרונו לברכה בחייו ויחד שני עדים כשרים על זה, שכשיסתלק , כשיבואו על קברו ויתנו פרוטה לצדקה ויאמרו אלו העשרה קפיטל (פרקים) תהילים הנרשמים אצלו בשביל תיקון למקרה לילה רחמנא לצלן ( הכוונה לתיקון הכללי שליקט רבנו הקדוש ואמר: "אני חזק בהכל אך באלו העשרה מזמורים אני חזק ביותר.." ואלו הם המזמורים: : טז', לב', מא', מב', נט', עז', צ', קה', קלז', קנ' ).
אז יניח רבנו עצמו לאורך ולרוחב ובודאי יושיע לזה האדם. ואמר,
שבפאות יוציא אותו מגיהנום, אפילו אם יהיה אותו האדם איך שיהיה, אפילו אם עבר מה שעבר, רק מעתה יקבל על עצמו שלא ישוב לאולתו חס ושלום. ובלילה שקודם הסתלקותו אמר: מה לכם לדאוג, מאחר שאני הולך לפניכם ; ומה אם הנשמות שלא הכירו אותי כלל הם מצפים על תיקונים שלי, מכל שכן אתם וכו`.

 

 אור / יום – כינוי לזה שלאדם הולך טוב בעבודת ה'.

 

אורות – התלהבות, חשק, רצון, דחף למשהו .

 

אזמרה – אזמרה זו תורה רפ"ב בספר ליקוטי מוהר"ן של רבי נחמן.רבנו מדבר על חיפוש הנקודות הטובות. כל בן אדם חייב למצוא בעצמו נקודות טובות ולשמח עצמו בהם ולתת לעצמו כוח איתם. וכל נקודה ישיש ויגיל בה לגמרי, כי הם כל חיותנו.

 

איה מקום כבודו - בתורה י"ב חלק שני, רבי נחמן מברסלב אומר שכאשר האדם נמצא במקומות המטונפים, ומבקש ומחפש למצוא אותו יתברך ומבקש "איה מקום כבודו", עי"ז עולה למדרגה הכי גבוהה שיש.

 

אין ייאוש בעולם כלל – משפט שאמר רבי נחמן, שבכל מקום שאדם נמצא, שלא ייאש את עצמו. כי לא פסקה חביבות השם יתברך ממנו אף פעם, כי השם יתברך מתפאר אפילו בקל שבקלים מישראל, אפילו בפושעי ישראל כל זמן ששם ישראל נקרא עליהם, כי נקראים "פושעי ישראל"  דייקא.

אז אין לאדם לייאש את עצמו, כי השם יתברך איתו אצלו ועמו תמיד.

 

איש בל יעדר – רבנו הזהיר, שיבואו אליו כל אנשי שלומנו לאומן בראש השנה.

 

איש ישראלי – כינוי לאדם היהודי.

 

אִם אֶסַּק שָׁמַיִם, שָׁם אָתָּה; וְאַצִּיעָה שְּׁאוֹל הִנֶּךָּ. (תהילים פרק קלט, ומתוך תורה ו' בליקוטי מוהר"ן) – כל אדם צריך לדעת, שבכל מקום שהוא נמצא, אם בעליה גדולה או בירידה ממש, השם יתברך נמצא איתו בכל מקום, אפילו אם הוא כמו שהוא ועבר עליו מה שעבר, השם יתברך תמיד עם כל בן אדם בכל מצב.

 

אמת ואמונה - תלויים אחד בשני, ע"י אמת מגיעים לאמונה, וע"י אמונה זוכים לאמת.

 

ב

 

"בברסלב בוער אש, הבער אותה בליבי" - בשבת הראשונה שרבי נתן היה אצל רבנו  וטעם מהאור הגדול.. הוא זעק  כל הלילה על בשפת נהר בוג וצעק להשם יתברך, וביקש ממנו שיקרבו לאש הגדולה של רבנו הקדוש.

בחינה - יש דברים שבשורש הם בעצם דבר אחד, שמופיע בעולם הזה בצורה וציור שונה, השינוי בין השורש לגלוי אצלנו, זה מחמת השתלשלות העולמות. מושג שמופיע הרבה בספרי רבנו.

 

בן של מלך - כל יהודי הוא בן של מלך, ולא סתם מלך, אלא בן של מלך מלכי המלכים הקב"ה, כמו שכתוב: "בנים אתה ליהו"ה אלהיכם".

 

בקי ברצוא, בקי בשוב – רבנו אומר שאדם לא יכול לחזור בתשובה בלי להיות בקי בשתי בקיאויות אלו. משמעות המושגים, בזמן שהאדם בעליה גדולה, צריך שידע שיש לו עוד לאן לעלות .. ולא יסתפק באותה מדרגה .כאשר האדם בירידה ונפילה, צריך שידע שהשם יתברך איתו, אצלו ועימו תמיד ובכל מקום, כי מלא כל הארץ כבודו .. ויש עוד הרבה פירושים 'כי רבים הם...'

 

ברסלב – עיר באוקראינה. שם החסידות שיסד רבי נחמן, על שם העיר בה היה גר לפני שעבר לעיר אומן והסתלק שם. בנוסף מקום ציונו של ר' נתן מברסלב.

 

בת המלך - מושג ידוע מספרי הזוהר, התיקונים, כתבי האריז"ל ובעוד ספרי קודש, שבת מלך היא כינוי להשכינה ולכנסת ישראל. גלות השכינה וכנסת ישראל היא בחינת אבדת בת מלך והתרחקותה ממנו יתברך.

 

ג

גדולתנו ותפארתנו, יגלה משיח צדקנו - בתקופה שהייתה מחלוקת קשה על חסידי ברסלב . רבי נתן נסע עם עוד חסידים לחתונת בנו, כשהגיעו למקום בו הייתה אמורה להתקיים החתונה, חיכו להם המתנגדים, רגמו אותם באבנים גדולות, זה היה ממש לסכנת נפשות. כל החסידים ובתוכם רבי נתן זכר צדיק לברכה,  ברחו והתחבאו עד יעבור זעם . אחרי שהמתנגדים עזבו את המקום, התקבצו שוב כל החסידים, אך את רבי נתן לא ראו... הם חיפשו אותו בכל מקום.. ולא מצאו. לאחר פרק זמן,  גילו אותו בתוך אחד היערות, מתבודד ומזמר לפני השם יתברך: "גדולתנו ותפארתנו יגלה משיח צדקנו..". הכוונה שעכשיו בגלות,  האמת בביזיון גדול, ולצערנו השקר שולט בעולם, אבל כשיבוא משיח צדקנו במהרה בימינו,  אז כולם ידעו את מעלת הצדיקים האמיתיים ותלמידיהם. יהי רצון שנזכה לגאולה במהרה בימינו, ויתקיים מה שנאמר - גדולתנו ותפארתנו יגלה משיח צדקנו !!

 

גם מעט זה טוב – משפט שאמר רבי נחמן לרבי נתן. חייבים ללכת המון עם העצה הזאת. לדעת שאפילו בדבר קטן ובנקודה הכי קטנה השם יתברך ממש מתפאר ושמח.

 

גשר צר – רבנו המשיל את העולם הזה לגשר צר מאד . היינו שהעולם הזה מלא מכשולים, ורק מעבר לעולם שכולו אמת וטוב . לכן אנו צריכים לדעת כיצד ללכת בגשר הזה .

 

ד

 

דביקות – עיקר ההרגשה של קירבה להשם יתברך. בכל רגע, בכל זמן, ובכל מקום שהאדם מרגיש קשר אליו יתברך, באמונה או במחשבה, זה עיקר הדביקות.

 

דעת/ דעת הצדיק – הדעת האמיתית של התורה הקדושה כפי רצון הי"ת באמת. שאנחנו לומדים את העצות, התורות, השיחות של רבנו הקדוש, אנחנו לומדים את דעתו (כל אחד לפי בחינתו).

 

ה

 

הודאה – צריך להודות להשם יתברך על כל הדברים והחסדים שהוא גומל עמנו בכל יום ויום: שאנו חיים, אוכלים, נושמים, יש לנו קורת גג, אנחנו רואים, שומעים, הולכים וכו'. אין ספור חסדים ונפלאות שגומל איתנו השם יתברך. אך עיקר מעלת ההודאה הוא בדברים רוחניים שהי"ת מזכה אותנו. אם כל הטובות האלו , איך נשאר כפויי טובה ?

 

המתן – שאדם רוצה באמת לעבוד את ה', אזי תחילה מראים לו התרחקות. האדם לא צריך להתבלבל מזה, אלא צריך להמשיך לכסוף ולרצות את הקדושה, ופשוט להמתין עד שירחמו עליו מהשמיים ויזכו אותו להיכנס באמת לקדושה.

 

המתקת דינים – המתקת הדינים זה להפוך את הדינים, הייסורים והצרות ששורים על האדם מקשים ומרים---> למתוקים ועדינים. רבנו מביא כמה עצות לזה, למשל על ידי 'ריקודים והמחאת כף אל כף' ממתיקים דינים, על ידי תיקון חצות וכו'.

 

הפתק -

בשנת תרפ"ב קיבל רבי ישראל בדרך נס פתק מרבי נחמן מברסלב.
ובפתק היה כתוב :
`מאד היה קשה לי לרדת אליך
תלמידי היקר להגיד לך כי נהניתי
מאד מעבודתך ועליך אמרתי
*מין פייעריל וועט טליען ביז משיח וועט קומען

(*האש שלי תוקד עד ביאת המשיח)

חזק ואמץ   בעבודתך
נ נח נחמ נחמן מאומן
ובזה אגלה לך סוד והוא:
מלא וגדיש לקו לקו (פצפציה)
ובחיזוק עבודה תבינהו וסמן
י"ז בתמוז יאמרו שאינך מתענה

ובזה רמז רבי נחמן המון לרבי ישראל ובכלל לעם ישראל..
הפתק ממש מסוגל לישועות ובעיקר שם רבנו הקדוש כמו שחתם אותו בפתק
נ נח נחמ נחמן מאומן

 

השם עמך איתך ואצלך תמיד – משפט שאמר רבי נתן .. שמסביר את עצמו בצורה הכי פשוטה.

 

התבודדות – שיחה עם השם יתברך בשפה שלנו . צריך לדבר עם השם יתברך כל יום כמה שיכולים, אפילו דקה, אפילו חצי דקה, לדבר בשפה פשוטה, כמו שמדברים עם חבר טוב , רבנו אמר שזו מעלה עליונה הגדולה מהכול.

 

התקשרות – כל אדם צריך לקשר את עצמו לפני כל דבר שבקדושה, לכל הצדיקים האמיתיים וכמובן לרבנו הקדוש. כי רק הצדיק יסוד עולם יכול להעלות את עבודתו בצורה הכי טובה, אפילו אם העבודות שלו לא טובות ויפות והאדם בטוח שהם לא עולות למעלה, הצדיק אוסף מהם את הטוב ובונה מהם בניינים יפים. לכן צריך האדם לקשר את עצמו לצדיק האמת כי רק הוא יכול להעלות את עבודתו בשלמות.

 

ו

 

וידוי לפני תלמיד חכם – ראה ערך התבודדות.. שצריך לעשות וידוי דברים היינו להצטער על מעשיו הרעים וכו'  בהתבודדות, ויקשר עצמו לתלמיד חכם (רבנו הקדוש) לפני ההתבודדות, יש הנוהגים לעשות זאת בציון רבנו הקדוש.

 

ח

 

חושך / לילה – כינוי לזה שהאדם בצמצומים ולא הכי הולך לו בעבודת ה'.

 

חצות –  ראה "תיקון חצות".

 

חיוכים – צריך להרבות בכך המון המון.

 

חיות נוהמות - רבנו אמר לאנשיו "נכון אתם אנשים כשרים אך לא לזאת הייתה כוונתי, רציתי שתהיו כחיות הנוהמות ביער לילות שלמים..."

היינו שהאדם צריך להתבודד כל כך ולשפוך שיחו כדרך החיות שזועקות ביער .. לזעוק להשם ממש מעומקא דליבא, בעיקר בלילות, כי רבנו אמר שעיקר זמן ההתבודדות זה בלילה שכל העולם נחים מטרדותיהם.

 

חקירות וחכמות חיצוניות – רבנו גינה מאד את כל החכמות. אמר "עיקר היהדות הוא תמימות ופשיטות וחכמות אין צריכין כלל.." היינו שאין צריך שכל וחקירות כדי להאמין בהשם יתברך, אלא בפשטות, בלי לחקור, כי לגדולתו אין חקר, וזה יכול להביא לאפיקורסות גמורה שמנסים לחקור משהו שאין לו סוף ושיעור.

ט

 

טבע – כינוי לאירועים  שאינם ניסיים, למרות שהקב"ה הטביע את עצמו בטבע העולם, הינו כביכול "נעלם" בתוך הטבע, לכן הטב"ע גימטריה אלהי"ם. מה שבגדר נס, נקרא מעל הטבע.

 

י

 

יער / שדה – רבנו אמר שכשהאדם מתבודד ושופך שיחו ביער, אז כל העשבים, האילנות והצמחים מצטרפים לתפילתו ומתפללים גם הם להשם יתברך ומועיל מאד לתפילתו .

 

ירידה תכלית עליה – כשיש לאדם ירידה, ידע ויתנחם שהוא לקראת עליה גדולה, כי ירידה תכלית עליה. חוק בבריאה שלפני שהאדם עולה בדרגה הוא צריך לרדת.

 

 

כ

 

כיסופים – כיסופים זה רצונות. שהאדם כוסף ומשתוקק להשם יתברך ולעבוד אותו יתברך.

 

"כשאדם יודע שכל מאורעותיו..." – כשאדם יודע שכל מאורעותיו הם לטובתו זאת הבחינה היא מעין עולם הבא. כי שהאדם יודע שהכול טוב והשם יתברך עושה רק טוב, זאת דעת שתהיה בימות המשיח, כי כרגע אנחנו לא חיים את זה בלב, אלא זה מושכל אצלנו, אולם להשיב זאת ללב, זה כבר דעת של ימות המשיח. לכן אם כבר עכשיו משיבים זאת ללב (כל אחד לפי בחינתו) זה בחינת העולם הבא- בחינת הדעת של ימות המשיח.

 

ל

 

לא איכפת ליה (תורה קנ"ה) – שלאדם לא הולך בעבודת ה', צריך להשתדל ולעשות את שלו, ומה שנעשה איתו ממילא, לא ישגיח על זה כלל. בבוא היום בוודאי שהי"ת יזכה אותו לעבוד אותו בשלמות.

 

לדון לכף זכות – רבנו אומר בתורה רפ"ב שצריך לדון את כל אדם לכף זכות, אפילו רשעים גמורים ממש,  כי כל יהודי יש בו אלפי נקודות טובות. לא הכוונה להצדיק את מעשיו הרעים, אלא את האדם עצמו, שלמרות שהוא חוטא, יש בו הרבה נקודות טובות שבהם הוא צדיק, כמו שאמרו חז"ל, הריקנים שבעם ישראל, מלאים מצוות כרימון.

 

להשליך את השכל – אנחנו פגומים בשכלנו, כי יש עבירות מסוימות שפוגמים בשכל מאד. אך שאדם לא מחשיב את שכלו, והוא מרוקן את השכל העקום שלו, הוא זוכה שיהיה לו כלי קיבול,לקבל את הדעת והשכל של הצדיק.(ואל לנו לחשוב שזה קורה ביום אחד, זו עבודה של כל החיים, וכל פעם שמשליכים את שכלנו, זוכים לקבל עוד קצת דעת של הצדיק...)

 

לעשות מהתורות תפילות - רבנו אמר שהעיקר זה לעשות מתורות תפילות. היינו שעל כל תורה שלומדים, צריך להתפלל שנזכה לקיים אותה. עוד אמר שזה עושה שעשועים גבוהים למעלה.

 

מ

 

מחאה – שהאדם נופל לעבירות ומידות רעות, צריך הוא לגלות דעתו ולמחות כנגד הרע, פשוט להגיד להי"ת שאינו רוצה את הרע כלל. ר' נתן אומר ומבטיח שמי שיעשה זאת(את המחאה), ירצה את הטוב ויאמין בכוחו של הצדיק, בוודאי ובוודאי שהוא יצא מכל הרע שלו.

 

מילי דשטותא (מילים של שטות)- צריך כל אדם לשמח את עצמו, ועל פי רוב אי אפשר לשמח את עצמו, אלא על ידי מילי דשטותא. היינו שיעשה צחוק ושטויות, יעשה עצמו כמשוגע, יעשה פרצופים מול המראה וכו'. צריך להיזהר שלא להגיע לליצנות, לשה"ר, לפגוע במישהו או לצחוק חלילה על מישהו.(וחכם עיניו בראשו)

 

מניעות – על כל דבר שבקדושה יש מניעות !  והמניעות לא באות, אלא כדי להרבות החשק, הרצון והכיסופים. שהאדם יודע שבתוך המניעה נמצא הי"ת, דייקא עי"ז יוכל להתקרב אליו יתברך  ( תורה קט"ו).

 

מצווה גדולה להיות בשמחה תמיד – רבנו אמר שמצווה גדולה להיות בשמחה, וזו היא מצווה גדולה מאד ופתרון לכל הבעיות.

 

משיח – רבנו גילה לנו ואמר, שבינו לבין משיח אין חילוק, רק שלמשיח ישמעו, ולרבנו לא.

 

נ

 

נהר המטהר מכל הכתמים – אמר רבנו "אני נהר המטהר מכל הכתמים.." היינו שיכול לנקות אותנו מכל כתם, מכל רע ...

 

נחל נובע מקור חכמה - ר"ת נחמ"ן. רבנו אמר שרשב"י הוא ע'יר ו'קדיש מ'ן ש'מייא נ'חית (ר"ת שמעו"ן).אולם רבנו הוא נ'חל נ'ובע מ'קור ח'כמה.

 

ניגון -  רבנו גילה ששמיעת מוזיקה ממנגן שאינו כשר, דבר זה מזיק לעבודת השם יתברך. ושמיעת מוזיקה ממנגן כשר, עוזר ומועיל לעבודת ה'.

 

ניסיון – על כל אדם באים המון ניסיונות בכל רגע ורגע והעיקר לחזק את עצמו ולהתגבר כנגדם. כמו שאמר רבנו "צריך להיות עקשן גדול בעבודת השם.." (וכל אחד לפי כוחות הנפש שהי"ת חנן אותו, כי הדברים לאו דווקא על עצם המעשים, אלא גם על הרצונות והכיסופים לקדושה)

 

ניצחתי ואנצח גמרתי ואגמור – סיפר רבי נתן זצ"ל שבתחילה עלה במחשבו על רבנו הקדוש שיאריך ימים ויגמור כרצונו, לתקן את העולם ולקרב הגאולה, אך אחר כך בעוונותינו הרבים ובעוונות הדור ומגודל התגברות השטן שהרבה מחלוקת גדול עליו, התבלבל העולם ולא היה יכול לגמור בחייו כרצונו.. וכששאל רבי נתן על זה.. ענה רבנו ואמר: "השמעתם על מה שהוא שואל ?! גם לי אצלי בעצמי קשה לי על זה" ואף על פי כן אמר: "אני לא גמרתי ?! כבר גמרתי ואגמור!..." היינו שכמו שבחייו גמר ותיקן הרבה נשמות, גם אחר הסתלקותו הוא ממשיך בתיקוניו הנפלאים, לגמור כרצונו לתקן את העולם ולקרב הגאולה.

 

נסיעה לצדיק - וכבר אמר רבנו הקדוש : אני , אין לי מה לעשות בזה העולם כלל, כי בשבילי איני צריך לעשות כלל, רק באתי לעולם לקרב נפשות בני ישראל להשם יתברך. אבל איני יכול לקרבם כי אם את מי שבא אלי ומספר לי חסרונו - אני יכול לתקנו בתיקון נורא ונפלא מאד מאד.
על כל פנים כשכבר זוכה להגיע לציון רבנו באומן מתחיל עמו עניין חדש לגמרי .. כי אז מרגישים טעם אחר מכל ההתקרבות לרבנו הקדוש. כי שם יורד נשמת הצדיק אל זה שבא להתחנן ולבקש על נפשו, כי צדיק האמת, כל תשוקתו  הוא תמיד לעלות מדרגה לדרגה ועל כן כשבא אחד על קברו הקדוש וצועק להשם יתברך שימחל ויסלח לו על ריבוי עוונותיו ושיקרבו אליו אז הצדיק מוריד עצמו למקומו של זה שבא אל קברו להושיעו ולתקנו.
וזה עיקר תענוגיו ושעשועיו של הצדיק יותר מכל תענוגי עולם הבא שיש לו - כשהוא עושה איזה טובה נצחית לאיש הישראלי שירד למקום שירד. כי זה עיקר עבודתו בחייו וגם לאחר הסתלקותו והפשטת לבוש גופו לעלמא דאתי.
והעיקר להוציא מצרות נפשו מעומק ירידתו של כל אחד ואחד לפי בחינתו ולגלות ולפרסם ולהמשיך חסדים חדשים ונפלאים מאד מאד, שהם גדולת הבורא יתברך שמתגלים דייקא על ידי שמקרבים ומעלים את הרחוקים והירודים מאד מאד.(ליקוטי הלכות, הלכות מתנה הלכה ה') וככל שהאדם שמגיע לצדיק הוא פגום יותר, הוא גורם שעשוע ותענוג לצדיק יותר ויותר...

 

ס

 

סבלנות – המילה האחרונה של רבנו .. צריך הרבה סבלנות לכל דבר בחיים בעיקר לעבודת השם .... (ראה ערך "המתן")

 

סמכו על כוחי – אמר רבנו הקדוש לפני הסתלקותו: מה אתם מתלחשים ?! אתם רשאים לדבר מהסתלקותי בפני כי אין אני מתפחד מזה כלל .. אפשר אתם מדברים על אודותיכם .. מה לכם לדאוג מאחר שאני הולך לפניכם ?!  ומה הנשמות שלא הכירו אותי כלל מצפים על תיקונים שלי .. וכל שכן אתם.. מה לכם לדאוג מאחר שאני הולך לפניכם.. ?! .. והזהיר מאד לסמוך על כוחו הגדול.

 

ספרי רבנו – רפואה לנפש.. הצלת נפשות !!!!

 

ע

 

על כל כף התעוררות צריך קערה של התחזקות –  ר' נתן גילה לנו, שעל כל שיחה קטנה של התעוררות בעבודת ה', צריך הרבה מאד שיחות של התחזקות. זאת מכיוון שאנחנו בדור כזה קשה, שעובר מה שעובר, כל אחד יודע בנפשו.

 

ענווה – צריך האדם להיות ענו ושפל מאד, לדעת שהכול ממנו יתברך ואין לו מה להתגאות בעצמו, כי מהשם יתברך הכול.

 

עצבות – רבנו הזהיר אותנו מהעצבות מאד מאד .. ואמר שנותנת כוח ליצר הרע ויכולה להפיל את האדם מכל התורה כולה.... צריך להישמר ממנה בכל צורה.

 

פ

 

פנים מאירות – אומרים חז"ל, טוב להלבין שיניים לחבר מלהשקותו בחלב, דהיינו לפעמים החיוך שנותנים לחבר, לזולת, לבן/בת הזוג, לשכן, להורים, לאחים וכו' זה הרבה יותר גבוה מלעשות איתם חסד.(אין זה אומר שחסד לא צריך לעשות, אלא זה בא להראות את מעלת הפנים המאירות)

 

פשיטות ותמימות – רבנו אמר  שעיקר היהדות זה תמימות ופשיטות. וצריכים ללכת בתמימות גדולה עם כל דבר ולא לחקור. אך אין הכוונה להיות טיפש חלילה, אלא יש חכמה שהיא טובה, כגון חכמת התורה, לחקור ולעיין היטב בפוסקים, מפרשים וכדומה.

 

צ

 

צדיק האמת –  בכל כמה דורות, יורדת נשמה מיוחדת לעולם, נשמה שכל תפקידה הוא לתקן את נשמות ישראל, מושג זה הינו ידוע מהרבה ספרים קדושים, ראשונים ואחרונים, ספרי פשט תורה, מדרשים וכן ספרי הקבלה.

 

צדקה לצדיק – בצדקה לצדיק יש מעלות מיוחדות, כי צדקה זו מתברכת באופן מיוחד. כיום אפשר לעשות צדקה כזו, ע"י הדפסת הספרים של הצדיק, לעזור לאנשים להגיע לרבנו, לתרום לישיבות, כוללים ובתי כנסת שקרויים על שם הצדיק, לקיים שיעורים בתורות רבנו, לקנות ספרים/קלטות/דיסקים ולהפיץ וכו'.

 

ציון – מקום קבורתו של צדיק. 

 

ק

 

קברי צדיקים – מעלה גדולה להשתטח על קברי הצדיקים, להתפלל, לבקש ולהתחנן שם. הצדיקים עוזרים לאדם מאד בבקשותיו. כמו כן יש מעלה, בלימוד על ציון הצדיק, ומעלה מיוחדת בלימוד מתורת אותו צדיק, שנמצאים על ציונו.

"כי במקום ששוכב הצדיק הוא בחי' א"י ושם הוא מקומו של עולם וכו', וע"כ שם במקום גניזת הצדיק זוכה כל אחד שירחמו עליו מלמעלה וידונו אותו לכף זכות, ע"י בחינת מקומו של עולם".(ליקוטי הלכות, הלכות שלוחין הלכה ד')

 

ר

 

ראש השנה – כבר אמר רבנו הקדוש 'ראש השנה שלי עולה על הכול' ואמר לא מבעיא אתם כולכם  בוודאי תלוים בראש השנה שלי, אלא כל העולם תלוי בראש השנה שלי (חיי מוהרן ת"ה) כי גם כמו שכתב רבי נתן בספרו 'עלים לתרופה' (מכתבים לבנו) "כי כל מגמתי וכל תשוקתי ותיקותי היא רק להיות על ציון (רבנו) הקדוש הרבה פעמים..." כפי שהתבטא רבי נתן (עלים לתרופה שע"ח)

והזהיר על זה  רבנו הקדוש ואמר "איש בל יעדר" וציוה לעשות כרוזים על זה.

 

רבנו הקדוש / ר' נחמן מברסלב –  רבי נחמן מברסלב נולד בראש חודש ניסן תקל"ב (1772), בעיירה מז'בוז' באוקראינה בבית סבו הבעל שם טוב זיע"א, אימו מרת פייגא הייתה בתה של אדל בת הבעש"ט. אביו רבי שמחה היה בנו של רבי נחמן מהורדנקא (הטמון בטבריה) מגדולי תלמידי הבעש"ט.
מיום לידתו, עד שנתגדל ונעשה בר מצווה, עד כניסתו לחופה, הכול היה בקהילת-קדש מז'בוז', וכבר מבואר קצת פחות מטיפה מן הים מעניין עבודתו, שגם באלו הימים, בימי קטנותו ממש, התעורר לעבודתו יתברך וכו'.

התחתן בעיירה מעדוועדיווקע (עיירה באוקראינה). תכף ביום החופה, אחר יציאתו מהחופה, היה משתוקק ומתגעגע להשם יתברך. ויגע וטרח בעבודת השם ביגיעה גדולה ובמסירות נפש. והיה נוסע משם לפרקים למז'בוז', וחזר ונסע ממז'בוז' לשם. וגם היה דרכו לדבר לפרקים עם אנשים בעבודת השם, והיה מעוררם מאד, והמשיך את ליבם להשם יתברך בהשתוקקות נמרץ מאד. ברבות הימים והשנים, שהיה מתענה ומתייגע מאד בעבודת השם ובהתבודדות בלי שיעור וניסיונות אין מספר, תוך כך התחילו קצת אנשים להתקרב אליו. והכול היה בימי נעוריו ממש,קודם היותו בן עשרים שנה, כי היה זריז גדול בעבודתו, וגם התחיל בקטנותו ממש...

הבטיח לנו תיקונים מיוחדים ונפלאים מאד.

 

ר' נתן – תלמידו הגדול והמובהק של רבי נחמן. כתב את רוב התורות שאמר רבו הקדוש רבי נחמן,את כל שיחותיו, את סיפורי המעשיות וכן את ספר המידות. גם את חיבורו עצמו (ליקוטי הלכות) חיבר בהוראת רבנו.

לולא רבי נתן לא היה נשאר דף אחד מספרי רבנו.

 

רצון - העיקר זה הרצון – אמר רבנו שהעיקר זה הרצון, הרצון הוא הדבר הכי גבוה שיכול להיות קיים באדם. (ועיין ליקוטי הלכות, הלכות ערב הלכה ג')

 

ש

 

שיחת חברים – דבר נפלא מאד, שחברים מדברים מעבודת השם יתברך, מאמונה, יראת שמיים, התקרבות לצדיק. כמו כן איך להתחזק, איך לשרוד בקדושה, לקבל אחד מהשני עצות טובות, לברר ביחד נקודות שעדיין לא התבהרו וכו'.

 

שירות ותשבחות – צריך תמיד לשבח ולהלל את השם יתברך, לפאר, לרומם ולפייס אותו בדברי חן, שירות ותשבחות.

 

שמות הצדיקים – אמר רבנו הקדוש שעל ידי שמות הצדיקים יכולים להביא לשינוי במעשה בראשית כלומר לשנות הטבע. היינו שעל ידי שמות הצדיקים יכולים לשנות הטבע ממש ולהיעשות ניסים בעולם, בזכות השמות הצדיקים.

 

שמח בחלקו – כל אדם צריך להיות שמח בחלקו ..  כל מה שיש לו זה בדיוק מה שהכי טוב בשבילו .. כי השם יתברך עושה לאדם דבר שיהיה לטובתו המוחלטת בלבד ..

 

שמחה – המעלה הכי גבוה שקימת, ממנה כל ההשפעות הטובות והעליות, על ידי שמחה אדם יכול להגיע ולקבל כל טוב. האריז"ל גילה שהגיע למה שהגיע רק ע"י מידת השמחה.

 

שמירת עיניים – ראוי לכל בר נפש, להשתדל ולשמור את עיניו ממראות אסורים.(כל אחד לפי בחינתו וכוחו) מבחינת הפשט זהו לאו תורה, שנאמר "לא תתורו אחרי ללבכם ואחרי עיניכם" וכו', ואין הלב חומד, אלא בראות עיניים, שנאמר: "עין רואה והלב חומד". ברובד קצת יותר פנימי של התורה, כל שבירת הכלים וכל כוחו של היצה"ר הוא מפגם העיניים. גם בחטא אדה"ר  הוזכר בחז"ל שרצה להסתכל בדברים שלא היו לא רשות.

 

ת

 

תיקון הכללי – רבנו גילה תיקון שהוא עשרה מזמורי תהילים, שהם מזמורים: טז', לב', מא', מב', נט', עז', צ', קה', קלז', קנ'.

רבנו אמר: "אני חזק בהכל אך באלו העשרה פרקי תהלים אני חזק ביותר.." עוד אמר, שזהו תיקון גדול ונורא ונפלא מאד מאד בעיקר לתיקון הברית, מי שאירע לו מקרה, יטבול במקווה, ייתן פרוטה לצדקה, יאמר את התיקון הכללי, ואין לו עוד מה לעסוק במה שקרה.

 

תיקון חצות - תיקון נפלא שתיקן האריז"ל. רבנו גילה שחצות לילה מסוגל כפדיון הכללי, שיכול לפדות את האדם מכל צרה שלא תבוא. זמן חצות לפי דעת רבנו הקדוש, זה תמיד  6 שעות אחר צאת הכוכבים.



לקוח מהאתר- http://vitaminim.org/1/index.php?topic=6047.0

מנותק MATAN

  • חבר(ה) V.I.P
  • חבר(ה) של כבוד
  • *
  • הודעות: 2868
מילון מונחים למתקרבים!
« להגיב #1 ב- : דצמבר 19, 2010, 13:04:44 »
=]

מנותק רועי דרקון צהוב

  • חבר(ה) מקצועי(ת)
  • *
  • הודעות: 555
מילון מונחים למתקרבים!
« להגיב #2 ב- : דצמבר 19, 2010, 16:42:58 »
מרתק ! ,תודה רבה . .
צריך לחלק את ירושלים ,אנחנו למעלה והם למטה . . .

מנותק MATAN

  • חבר(ה) V.I.P
  • חבר(ה) של כבוד
  • *
  • הודעות: 2868
מילון מונחים למתקרבים!
« להגיב #3 ב- : דצמבר 19, 2010, 17:44:19 »
מרתק ! ,תודה רבה . .
ב"ה

בכיף אחי =]

מנותק לוחמי חירות ישראל

  • משתמש(ת) מוכר(ת)
  • *
  • הודעות: 38
מילון מונחים למתקרבים!
« להגיב #4 ב- : דצמבר 20, 2010, 18:20:51 »
אשריך!
יישר כוח אח יקר!