ובכן לפני שניגש לאמת את המקור שממנו נגזר השם "מוזלמנים", נסביר מי הם אותם אנשים שכונו "מוזלמנים", ואיך הם "זכו" לאותו תואר.
למרבית האסירים היה המפגש הראשון עם "עולם מחנות הריכוז", כפי שכינה זאת אסיר צרפתי לשעבר,
המפגש המכריע.
ככלל, ההסתגלות למחנה הייתה קשה ביותר לאנשים שהיו רגילים לחיי נוחות וסדר ולחוג חברתי ותרבותי צפוי. אנשים כאלה לא הצליחו או לא רצו להפוך לחלק ממשטר המחנה. הכשרתם של אסירים שהתנסו בתנאים הקשים של בתי כלא וגטאות ששימשו הקדמה לכל סוגי הגיהנום של מחנה הריכוז, הייתה ככל טובה יותר.
אלה שמיאנו או לא יכלו להסתגל שקעו עד מהרה באפתיה ובדיכאון.
על סף מוות, בחושים קהים, התנודדו אסירים אלה בין חיים למוות. עד מהרה איבדו גופותיהם את צורתם ולא נותרו מהם אלא שלדים מכוסים עור יבש מצהיב. הם התנהלו לאיטם, בוהים בעיניים חסרות מבע, אדישים לצעקות הפראיות בגרמנית המאיצות בהם, גם לאחר שהומטרו עליהם מהלומות אלה חזקות.
מקור השם "מוזלמנים" אינו ידוע, אם כי יש השערה שהוא נגזר מדמיונם לכאורה של אסירים אלה, שלא היו מסוגלים לעמוד על רגליהם, למוסלמים הכורעים בעת התפילה. [עיינו בספר "אושוויץ - אנטומיה של מחנה מוות" עמ' 45, ומשם בארה].עיינו גם בויקיפדיה שהביאה דברים אלה [וגם טענה שמוזלמן מילולית ביידיש: מוסלמי. אבל בספר שהבאתי לעיל הדברים לא מוכרעים], וגם ציטוטים של ק.צטניק, ומאיר דבורז'צקי על המוזלמנים:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%95%D7%96%D7%9C%D7%9E%D7%9F
פסל של מוזלמן באתר מחנה ריכוז בהמבורגבברכה ערן