חדשות ודיונים > ספריית הימין האמיתי

הנחלת מורשת השואה - ספרים על השואה והמלחמה (כולם מוזמנים להוסיף)

(1/2) > >>

eran:
ספרות השואה, היא ספרות ארוכה מארץ מידה ורחבה מיני ים, ורבו הסופרים והחוקרים שהוציאו מאמרים, ספרים ופרסומים בכל רבדי השואה: המלחמה, המחנות, הניצולים, הכנסיה, הקהילות, ההנגות השונות של המדינות, וכו' וכו': חדל לספור כי אין מספר.
בעקבות בקשתו של חברינו לפורום זהלר לעלות בהודעה אחת רשימה של ספרים מומלצים בנושא השואה, החלטתי להיענות לבקשתו, וכלהלן:
יש לציין שרוב הספרים בהודעה אלו ספרים שיש לי בספרייתי, או שאני מכיר ממקורות מוסמכים אחרים - ולכן אני יכול להמליץ... כאמור יש עוד ספרות ענפה וודאי אין לי אפילו גרגיר בים ממנה:

הספר הראשון [שרק בשבוע שעבר סיימתי לקרותו] - הוא אחד מספרי העדות החשובים ביותר שנכתבו אי פעם על השואה ע"י פיליפ מילר. הספר שראה אור בשנת 1979 נקרא בשם:
Eyewitness Auschwitz - Three Years in the Gas Chambers (או בתרגום חופשי: "אני הייתי עד לאושוויץ 3 שנים בתוך תאי הגזים").
הספר הוא בעצם תיאור מן הראשונים במעלה של האירועים שהתרחשו מאחורי הקירות של תאי הגזים באושוויץ.


כריכת הספר, משום מה אין אותו בעיברית

ספריו של ק. צטניק:

סלמנדרה - ספר חובה! מתאר את קורותיו בזמן השואה.

בית הבובות - סיפורה של אחותו, שאולצה לספק שירותי מין לחיילי הצבא הנאצי, מתואר בספר "בית הבובות". ספר זה תורגם ליותר מ-32 שפות, יצא לאור בתחילת שנות ה-50 של המאה העשרים.
ספר מעניין מאוד, קראתי אותו שנה שעברה, מתאר את "בלוק 24", ששימש בית בושת לתגמול אסירים:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%91%D7%9C%D7%95%D7%A7_24

קראו לו פיפל - סיפורו של אחיו הצעיר, מוני, שכילד חווה התעללות מינית במחנה הריכוז. אף הוא ראה אור בשנות ה-50 של המאה העשרים.

"צופן א.ד.מ.ע." - ספר יוצא דופן, העוסק בחוויותו של דינור במחנה מנקודת מבט רוחנית. האותיות א.ד.מ.ע. נכתבו על ידי די-נור בראש כל אחד מספריו. הוא סירב להסביר את פשרן, אך סיפר כי אותיות אלו הצילו אותו ממוות כששהה באושוויץ. הפרופסור שיינטוך, מהחוג ללשון וספרות יידיש במכון למדעי היהדות מהאוניברסיטה העברית טוען כי אותיות אלו מייצגות את ראשי תיבות של התפילה "אלהא דמאיר ענני".

השעון - ספר חשוב נוסף, בין היתר מסופר בו בהרחבה על רצח היהודים ביערות, ובבורות קברי האחים.

ספריו החשובים ביותר על השואה ועל זוועות אושוויץ, נלמדים בבתי הספר בכיתות הגבוהות כחלק ממערכי השיעור לקראת הנסיעות המאורגנות למחנות ההשמדה. כל ספריו תורגמו לשפות רבות והתפרסמו ברחבי העולם.

ד"ר גיזלה פרל, שהייתה ניצולת מחנה אושוויץ, ושימשה בו בתור אחת הרופאות, ב- 1948 היא הוציאה את ספרה החשוב: "הייתי רופאה באושוויץ", שמתאר את כל מה שעבר עליה בשואה.


כריכת ספרה

הספר "ברחתי מאושוויץ" של פרופ' רודולף ורבה שמתאר את חויותיו באושוויץ, ואת סיפור בריחתו הנועז:


אני קראתי את ספרו ואני חייב להודות שזה אחד מספרי העדות החזקים ביותר, והחשובים ביותר!
זהירות ברגע שאתה מתחיל את הספר אי אפשר להפסיק.

שמואל ווילנברג, שהשתתף במרד טרבלינקה (!), והצליח להימלט ולשרוד את השואה, ואפילו לכתוב ספר עדות שלם על האירועים שחווה במהלך איימי מלה"ע ה-2 את ספרו רכשתי לפני מספר חודשים, והמוכרת "בצומת ספרים" אמרה לי שיש לי מזל, כיוון שבאותו יום ממש משרד-הביטחון (שמוציאה לאור את הספר), הודיעה שהיא מפסיקה את ההוצאה, והספר היה אחרון בחנות כיוון שכבר הכל אזל...
תנסו אוליי בחנויות יד-שניה...

מבין ניצולי שהשואה, ניצב ובולט אדם, שעבר את שבע מדורי גיהנום באושוויץ, הצליח בניסי ניסים לשרוד, ולכתוב את אחד מספרי העדות החשובים ביותר שנכתבו אי פעם על השואה: שמו הוא פרימו לוי.
כל ספריו של פרימו לוי חשובים ביותר, ובמיוחד: "הזהו אדם":



בשנים האחרונות ספריו של פרימו לוי תופסים תאוצה בקרב "חסידי" ספרות השואה, רבים מעדיפים את תיאוריו של לוי על פני ספריו של ק.צטניק.
ואני אומר: "גם מזה וגם מזה אל תנח ידך", קראתי גם ק.צטניק, וגם "הזהו אדם?" של פרימו לוי, והם בבחינת : "טובים השניים מן האחד"!

צביה לובטקין - מעשיה של אשה שהייתה מראשי המנהיגים במרד גטו ורשה, לחמה בחירוף נפש, והצליחה להמלט לחופש, מעורר התפעלות בלב כל אדם.  ספרה המפורסם "בימי כליון ומרד" הפך להיות, מאבני הפינה של ספרות ניצולי השואה:


מאוד מומלץ!

ספרו הראשון של פרופ' אלי ויזל שהוא רב המכר העולמי "הלילה", סיפור רב המעלה המתאר את מה שעבר עליו בשואה. אולי ספר השואה המוכר ביותר בעולם. הספר תורגם לעשרות שפות:



פרופ' ויקטור פרנקל - כתב ספר שמתאר את חוויותיו במחנות הריכוז, ואת מסקנותיו הפסיכולוגיות שהוא חווה על בשרו, העלה בספרו "האדם מחפש משמעות", שכאמור מכיל בתוכו הרבה רעיונות יהודים, המרצים של תנועות התשובה אוהבים לצטט מתוכו...




פרופ' איאן קרשו מנתח בספרו החדש החלטות מרכזיות מתחילת מלחמת העולם השנייה. שמו של הספר הוא "הכרעות גורליות", והוא עוסק בנושאים הבאים: החלטתו של היטלר להכריז מלחמה על ארצות-הברית; הכרעתו של מוסוליני להצטרף לבעל-בריתו היטלר; דחיית ניסיונות התיווך לפשרה מצד צ'רצ'יל באביב 1940; והפרק המסעיר מכולם – החלטתו של אדולף היטלר לאמץ את "הפתרון הסופי לשאלת היהודים" – כל אלה עיצבו את מהלכיה וגורלה של מלחמת העולם השנייה ונבחנים בחינה מחודשת ומעמיקה. התיאורים המקובלים של המלחמה ורגעי השיא בה מגדירים בדרך כלל את ההכרעות שבוחן קרשו כמִשגים חמורים, שחרצו את גורלן של המדינות המשתתפות במלחמה. איאן קרשו מציע לקוראיו הערכות חדשות.



לפני כחודש וחצי כשהייתי ביד ושם, קניתי את הספר המקיף ביותר שנכתב על הזונדרקומנדו [היחידות מיוחדות, הזונדרקומנדו, שנועדו לעבוד במשרפות ובתאי הגזים], שכתב גדעון גרייף. הספר נקרא: בכינו בלי דמעות:


הספר קשה מאוד לקריאה, אפשר לצפות לכמה לילות חסרי שינה...

"הייתי עוזרו של מנגלה באושוויץ" - שכתב ד"ר מיקלוש ניסלי, שהיה רופא אסיר באושוויץ, ועבד כעוזרו בכפייה של ד"ר מנגלה, ומתאר את כל הניסוים הקשים:


גם זה ספר מאוד קשה לקריאה

סופרת די ידועה בשם רבקה שכטר כתבה ב-1986 ספר תחת הכותרת: "אוושויץ כממלכת פאוסט, במה לקורבנות אדם", עיין כאן:
http://hayamin.org/forum/index.php/topic,18570.0.html

"תליינים מרצון בשירות היטלר" [ שאותו אני קורא כעת בפעם השניה ] של פרופ' דניאל יונה גולדהגן שמשחזר את האווירה של האנטישמיות האלימינציוניסטית שאיפשרה את ביצוע מטרות ההשמדה של היטלר ושעשתה את הרדיפות שקדמו לכך בשנות השלושים למשהו פופולרי:



ספר נוסף שהתחלתי לקרותו לאחרונה, שגם כתב פרופ' דניאל יונה גולדהגן, ומתאר את חלקה של הכנסיה הקתולית בשואה ובאנטישמיות המודרנית, הספר נקרא:
A Moral Reckoning: The Role of the Catholic Church in the Holocaust and Its Unfulfilled Duty of Repair



זה חלק קטן מן הספרים, ובסיעתא דשמיא נעלה כל פעם קצת קצת אי"ה...

בברכה ערן.   

eran:
ספרים נוספים בנושא השואה, והפעם ספרים שעוסקים באלמנט הדתי-תורני של השואה.

ספרה המונומנטלי של אסתר פרבשטיין [ראש הקתדרה להוראת השואה במכללה ירושלים] "בסתר רעם" - הראשון מסוגו בתחום חקר השואה מזווית חרדית:



איתמר לוין הוציא שני ספרים מדהימים, הראשון: "אותיות של אש - עדויות מתקופת השואה בספרות ההלכתית":


ספר מדהים, קראתי אותו בשנה שעברה.

הספר השני: דם ואש ותימרות עשן – הגדת השואה לפסח, הגדת השואה היא אוסף של קטעי פרשנות שנכתבו ונאמרו בכל רחבי אירופה במהלך השואה, בתוספת עדויות ותמונות על שמירת דיני הפסח ומנהגיו תחת המשטר הנאצי.


מומלץ לפני פסח.

ספר של פרופ' מ. אליאב: אסופת עדויות הבאה לתעד גלויים של גבורה רוחנית עילאית, התנהגות ומעשים של יחידים ורבים, מנהיגים ופשוטי העם, ששמרו על צלם אלהים ועל האני מאמין, ובמסירות נפש קדשו את חייהם ומותם בימי השואה:


קראתי אותו שנה שעברה ושאבתי קורת רוח, והתרוממות נפש.

4 כרכי "שנות ראינו רעה", שראה אור בהוצאת יד-ושם, ועוסק בהתמודדות החברה האותודוקסית בשואה:


פשוט חובה!

וכן 3 כרכי "שמע ישראל" שהוא מעין אנציקלופדיה לשואה לציבור החרדי, שיוצא בהוראת רבי מנחם מנדל טאוב שליט"א, שהוא האדמו"ר מקאליב.

בברכה ערן.

eran:
מקבץ של ספרים נוספים, שמתעסקים יותר בפן הנאצי - המנהיגים, הצבא כדו':

היטלר - החידה האיומה ופשרה, של סבסטיאן הפנר. אחת המונוגרפיות הטובות ביותר העוסקות בחייו ובמשנתו של אדולף היטלר. ניתוח מבריק של המשטר הנאצי והאידאולוגיה הנאצית, בכלים היסטוריים של הגיון ושכל ישר.


יש אותו בעיברית, אבל מצאתי רק את הכריכה באנגלית.

היבריס ונמסיס של איאן קרשו - הביוגרפיה של היטלר שמתפרסת על 2 כרכין עבי כרס, ניתוח מעמיק של היטלר ושל התקופה הנאצית:



הימלר - הביוגרפיה של קבלן המוות של היטלר, הס.ס רייכספירהר היינריך הימלר, שכתב פיטר פדפילד:


קראתי את הספר בשנה שעברה, מומלץ למי שרוצה להעמיק חקר

נירנברג 1946 - הראיונות הגנוזים עם פושעי המלחמה הנאצים, שעשה הפסיכיאטר, ד"ר לאון גולדנסון, קצין יהודי בצבא ארצות הברית, בשעה שחקר בשנת 1946 את מצבם הנפשי של נושאי התפקידים הבכירים ביותר בגרמניה הנאצית, שהועמדו לדין בגין פשעי מלחמה מהחמורים ביותר שידעה האנושות מעודה:


קראתי אותו, לא את כל אחד זה יעניין...

הרייך השלישי - היסטוריה חדשה של מייקל ברליי, ספר מקיף מאוד המתאר את השתלטותה של המפלגה הנאצית על כל היבט בחיי הגרמנים ברייך השלישי:


שווה למי שמוכן להתאמץ

חיילי הרשע - עבודת דוקטורט של ד"ר תום שגב, בספר מגולל תום שגב מי היו מפקדי מחנות הריכוז הנאציים, כיצד הגיעו לתפקידם וכיצד תפקדו בתקופה החשוכה ההיא. תום שגב פתח עשרות אלפי מסמכים, כולל ילקוטי הישרות האישיים של המפקדים וכן איתר את אלה שעדיין נותרו בחיים:


קראתי אותו שנה שעברה, פשוט ספר חובה!

צבאו של היטלר‏ של עומר ברטוב - שהתמקד במאבק האיתנים בין גרמניה לבין ברית המועצות, מוכיח כיצד ועד כמה השפיעו אימי המלחמה על הוורמאכט. החיילים הגרמנים ראו באבדותיהם הרבות פטריוטיזם נאצל, הצדיקו את התבהמותם בראיית קורבנותיהם כ'תת-אדם', ותפסו את המלחמה כהגנה על הציוויליזציה מפני הברבריות היהודית-הבולשוויקית:


ספר מעניין

אנשים רגילים - של כריסטופר בראונינג הוא לדעת רבים הספר החשוב והמשפיע ביותר שנכתב בשנים האחרונות על התנהגותם של הרוצחים בשואה. הספר מתאר בשפה ברורה, עם ראיות מצמררות, כיצד יחידת מילואים ממוצעת של גרמנים לא צעירים, הפכה להיות חבורה של רוצחים-בדם-קר של עשרות אלפי יהודים. אלה לא היו אנשי יחידות "מיוחדות", "מובחרות". אלה היו "אנשים רגילים", או במילים ישראליות: מילואימניקים, שיכלו לסרב בלי להיענש. ואכן, היו שעשו זאת:



החיילים היהודיים של היטלר - מחקר מרתק של בריאן מארק ריג על היהודים למחצה בצבא היטלר, חלקם הגיעו לרמת קצינים בכירים ואפילו גנרלים ואדמירלים. בצורה כזאת הם זכו ל"פטורים" בזכותם יכלו להציל קרובי משפחה:



הביורוקרטים של היטלר, משטרת הביטחון הנאצית והבנליות של הרשע - של יעקב לזוביק:  מה הניע את הרוצחים הנאצים לתיכנון, ייזום וביצוע פשעיהם כלפי העם היהודי? מי הן הדמויות המסתתרות מאחורי הפקודות המרושעות להתעלל ביהודים, לענותם, להשפילם ולבסוף לרוצחם באלף ואחת מיתות? מאילו דחפים או רעיונות נבעו מעשיהם הנפשעים? ההיו מודעים לעובדה שהם מתכננים ומבצעים פשע, שהאנושות טרם ראתה כדוגמתו?בעזרת תיעוד עשיר מארכיונים שונים, לרבות ארכיון יד ושם, מנסה לזוביק לתרץ את הקושיות האלה:


די מקיף

נץ וגאה בזה:
1.) "שם קוד ברברוסה"- בהוצאת מערכות, על כל הרקע בדגש על מהומת המודיעין בכל הצדדים בדגש על זו של גרמניה הנאצית מה שהוביל לפתיחת הפלישה הגדולה בהסטוריה של המין האנושי- מבצע ברברוסה 22 ביוני 1941 כנגד ברית המועצות, כל מי שרוצה לדעת על כל הטריקים והשטיקים של היטלר מאחורי הקלעים למה שאיפשר לו להגיע למירב היהודים שהיו במזרח אירופה תחת כיבוש סובייטי.

2.) "מוסקבה 1941" מאת רודריק ברייטוויט על המערכה שבלמה את צבאו של היטלר:
http://www.text.org.il/index.php?book=07040510


3.) "סטאלינגרד"- של אנתוני ביוור, על המערכה הגדולה שהיוותה את קו פרשת המים במלחמת העולם השנייה:


4.) "חאג' אמין וברלין"- מאת ג'ני לבל, על הקשר האיסלמי לנאצים והחיבור האידאולוגי כפי שהתגלם בין השנים 1933-1945 בדגש על האיש חאג' אמין אל חוסייני המופתי הירושלמי וכן על המשך הקשר בין פושעים נאצים נמלטים לארצות ערב אחרי המלחמה
http://simania.co.il/bookdetails.php?item_id=26885

5.) "ג'יהאד ושנאת יהודים על השורשים הנאציים למתקפת ה-11/9", מאת ד"ר מתיאס קונצל


6.) "בתוככי הרייך השלישי"- אוטוביוגרפיה של אלברט שפר, שר החימוש הנאצי שנשפט במשפטי נירנברג ונדון ל-20 בכלא שפנדאו, זכרונותיו כפי שנכתבו בבית כלאו-


7.) "אלברט שפר" ביוגרפיה, מאת יואכים פסט-


8.) "דם, דמעות ואיוולת" מאת לן דייטון, הסתכלות אובייקטיבית על מלחמת העולם השנייה, ניתוח מאלף עם מבט על התוצאות הגיאופולטיות והכלכליות של המלחמה, מומלץ בחום, באנגלית:


9.) "אניגמה", מאת יו סיבאג מונטיפיורי- על מערכת הצופן המוכרת של גרמניה הנאצית שנראתה כלפי חוץ ככזו שלא ניתן לפצחה ומה עשו בעלות הברית כנגד זה-


10.) "התזמורת האדומה שלי" מאת ליאופולד (יעקב) טרפר, על קבוצת הריגול הסובייטית "התזמורת האדומה" שפעלה מאחורי קווי הגרמנים בהולנד וצרפת ועשתה לגרמנים צרות צרורות, בראשה עמד "הבוס הגדול" ליאופולד טרפר (יהודי וכן היו גם חלק ניכר משאר חברי רשת הריגול), הקבוצה בסופו של דבר נחשפה ורובה נפל בשבי הנאצי בידי הגסטאפו (המשטרה החשאית של הרייך ראשי תיבות של "גהיימה סטאטס פוליסיי") עונתה קשות, חלק ניכר הוצאו להורג, יעקב טרפר שרד את הכל, שרקד את המלחמה, שב לבריה"מ, סטאלין זרק אותו לגולאג, אחרי מות סטאלין שוחרר ועלה לישראל.
http://simania.co.il/bookdetails.php?item_id=75299

11.) "אל עלמיין" מאת סטיבן באנגי, על קרב פרשת המים בצפון אפריקה אל מול כוחות "שועל המדבר" פילדמרשל ארווין רומל בעמד בראש קורפוס אפריקה.


12.) "ארמגדון- הקרב על גרמניה" של מקס הייסטינגס, מבט ממוקד על השנה האחרונה במלחמת העולם השנייה:

 
13.) מי שרוצה לעיין במגזין להיסטוריה צבאית שיוצא באנגלית MHQ, מאוד מומלץ במיוחד מאלפים המאמרים על מלחמת העולם השנייה בנדון:
http://www.mhqmag.com/

נץ וגאה בזה:
פרופ' משה ארנס על מרד גטו ורשה- הסיפור שלא סופר, בספר- דגלים מעל הגטו
http://www.text.org.il/index.php?book=0910034

תפריט

[0] אינדקס הודעות

[#] עמוד הבא

עבור לתצוגת גירסה מלאה