ברחבי העולם מציינים היום (שלישי) את יום השואה הבינלאומי, ואין זמן יותר מתאים לכתוב על פרופ' אלי ויזל (ניצול השואה וסופר), מאשר היום, שכן מעטים הם האנשים בעולם שהעלו את נושא "השואה" על סדר היום כמוהו. מה גם שהוא מסיים את נושא "ניצולי השואה", שהתחלתי לכתוב עליו, לפני שאני עובר לנושא הבא.
הנושא של ניצולי השואה ארוך הוא, וספרות ניצולי השואה צריכה לימוד מעמיק ממושך, ואני רק הבאתי לכם ראשי פרקים, שכל מי שמעוניין יוכל להרחיב את ידיעותיו באופן אוטודידקטי, בבחינת: "תן לחכם ויחכם עוד". לכן התעסקתי בעיקר בניצולי שואה שהוציאו ספרים מתחת ידם שמתארים את המאורעות שעברו עליהם בשנות המלחמה וההשמדה.
אלי ויזל נולד בסיגט שברומניה ב-30 בספטמבר 1928. בנערותו אלי גדל על בירכי התורה והמצוות, ושקד באוהלה של תורה.
1944 החל גירוש יהודי העיר לאושוויץ, ובני משפחת ויזל ביניהם. אמו ואחותו הקטנה של אלי ויזל נרצחו באושוויץ עם הגיען, בעוד אלי ואביו הוצבו לעבודה במחנה אושוויץ III. אלי ואביו לצעדת המוות שפינתה את אסירי אושוויץ מערבה לתוככי גרמניה למחנה בוכנוואלד. האב נפטר כעבור ימים ספורים וויזל שרד במחנה את שלושת החודשים האחרונים של המלחמה עד לשחרור המחנה בידי בעלות הברית, ב-11 באפריל 1945. בנוסף לאלי שרדו את השואה גם שתי אחיותיו הגדולות.
לאחר השחרור היגר ויזל לצרפת, שם עבד כעיתונאי, ובין היתר הוא למד פילוסופיה בסורבון.
באותה תקופה החל לפרסם ספרים על תקופת השואה.
ספרו הראשון היה רב המכר העולמי "הלילה", סיפור רב המעלה המתאר את מה שעבר עליו בשואה. אולי ספר השואה המוכר ביותר בעולם. הספר תורגם לעשרות שפות. וכן במשך השנים הוציא למעלה מ-50 ספרים.
בשנת 1956 הגיע לניו יורק, ובשנת 1963 התאזרח בארצות הברית.
ויזל הביא לתודעת העולם את האסון שפקד את היהודים בתקופת השואה, והקדיש את חייו לזיכרון אותו אסון. ויזל אינו מגביל אמירותיו לשואת היהודים. הוא משמיע את קולו בנוגע לסכנה של השמדת עם בכל מקום בעולם שבו קיימת סכנה כזו. זכה במדליית החירות של נשיא ארצות-הברית, במדליית הזהב של קונגרס ארצות-הברית, בחברות בלגיון הכבוד הצרפתי ובפרס נובל לשלום, ב- 1986. הוא משמש כפרופסור בקתדרה למדעי-הרוח על שם אנדרו נ' מלון באוניברסיטת בוסטון.
פרופ' אלי ויזל
הכריכה של ספרו רב המכר "הלילה".
מאוד מומלץ.
בברכה ערן.