חדשות ודיונים > ספריית הימין האמיתי
ההיסטוריה לעולם חוזרת
נץ וגאה בזה:
--- ציטוט של: eran על מאי 21, 2008, 17:07:31 ---תודה שהארת את עיני, באמת ראיתי את המאמר בצורה יותר ברורה לאחר שביארת לי את הדברים, אבל עדיין יש לי הסתייגות מוסיימת מהמאמר, לדעתי הוא חסר את אותה רגישות דיקדוקית לשונית-תורנית שאדם בעל השקפה תורנית אמיתית מרגיש אותה מיד...
--- סוף ציטוט ---
זוהי עוד הצעה להבנה טובה יותר את המציאות, ישנו ספר מצויין שאני יכול להציע לך שעושה את ההשוואות בין המדע והארכיאולוגיה לבין הנאמר בתנ"ך כולו, זה ספר של ד"ר יצחק מייטליס, הוא מראה שם שהגילויים של השנים האחרונות הולכות ומראות את אמיתותה ההסטורית של התנ"ך.
כך גם בחשבון שכל הניתוח ההסטורי-ארכיאולוגי של המקרא ובכלל, זה דבר שעוסקים בעיקר מאז תקופת ההשכלה ב-200-250 שנה האחרונות.
והרי אתה יודע היטב כמוני שזה לא אחת הדרכים הקונבנציונליות של לימוד התורה ולא נכנס לתוך הפאראדיגמה של ה-פרד"ס (פשט, רמז, דרש, סוד) ולכן מכאן גם נובע הקושי שלך מבחינה תורנית דקדוקית, כי השפה שבה השתמש כותב המאמר יותר בעלות, ניב אקדמי מאשר זה התורני.
כל זה לא מוריד מהרעיון המובע בדברים, וכשלעצמם הדברים הם חביבים ומהווים נדבך נוסף בלימוד והבנה של תקופת אבותינו במצרים (בתנאי שאכן אין התנגשות בין הדברים).
eran:
כמעט ואין יום שעובר עלי ללא קראית מאמרים ומחקרים אקדמאים בכל התחומים: היסטוריה, פיזיקה, משפטים, כלכלה, אסטורנומיה ועוד...
אני רק אומר שכאשר אדם משלב את התורה הקדושה עם ראיות כלליות יש רמה של דיקדוק לשוני-תורני שהוא צריך ליישם, ועובדה שיש הרבה מאוד כאלה, כמו אותם ספרים שהבאתי דלעיל...
נץ וגאה בזה:
ערן, תורה מונחת בקרן זוית כל הרוצה יבוא ויטלנה.
עצם זה שיהודי מאמין (וכותב המאמר ההוא הוא כזה) שומר תורה ומצוות משלב ב-"וורט" שלו אלמנטים בעלי ניסוח אקדמי חלקי, איננו פוסל אותו או את דבריו מעיקרא ולהרבה אנשים דווקא ניסוח כזה יידבר יותר ויביע את הרעיון שמובא מאחורי הדברים אופן יותר נהיר כפי שאץה הבנת את ההבהרה שליח לדבריו.
גם דבר התורה שלו כשלעצמו שכותב המאמר מביא איננו פסול, הוא איננו מביא דברי כפירה או מערער על איזהשהו פרט בתורה, כך כשלצאת כנגד עצם צורת הניסוח שלו, היא דמגוגיה, היא פונדמנטליזם אולטרא קנאי, שכן אם להיות הוגנים, כשם ששני חכמים לא דורשים באותם מטבעות לשון, וכידוע גם שישנם 70 פנים לתורה, כך גם בני אדם שומרי תורה ומצוות יכולים להתנסח בצורה שאולי תשמע לך שלא עומדת בקנה המידה הדקדוק, עדיין זה יהיה לגיטימי.
ואני מבטיח לך שרוב מיניינם של אומרי הוורטים בעלי הבתים (ולא כוונתי לרבנים תלמידי חכמים ודרשנים מופלגים) לא בהכרח נצמדים לכל כללי הניסוח הדקדוקי הזה, כך שדרישותיך הם פשוט אולי אפילו בלתי אפשריות, שכן זה גם תלוי באישיותו של בנאדם ורמת למדנותו וכן כשם שפרצופיהם שונים כן דעותיהם שונות.
eran:
אחי היקר נץ אתה רוצה לקרוא לי פונדמטליסטי בבקשה - שהרי פונדמנטלס זה יסודות באנגלית, ואני רוצה לשמר את יסודות ההשקפה היהודית ולא לנטות ממנה... אתה קורא לי קנאי - זה מחמאה גדולה, להיות קנאי לדבר ה' זוהי מעלה גדולה מאוד.
ב"ה זכיתי לשמוע כמה הרצאות תורניות בחיים שלי, ולא הרצאותיו של הרב עובדיה כהרצאותיו של הרב לאו, ולא הרצאותיו של הרב נויגרשל כהרצאותיו של הרב מוצפי, ולא הרצאותיו של הרב זמיר כהן כהרצאותיו הרב יהודה ויוספי, ועוד רבים גדולים ויראים, וגם רבנים שמרצים לבעלי בתים (השתתפתי באיזה שיעור או שניים, או בעצם אוליי כמה מאות...), ומי שהוא בן-תורה אמיתי בעל השקפה תורנית ניחן ברגישות דיקדוקית לשונית-תורנית, שהוא יודע איך לסנן את הדברים, וכל הרבנים שהזכרתי לעיל ניחנו באותה רגישות אע"פ שהרטוריקה שלהן שונה בתכלית אחת מהשניה... תן את המאמר שכתבת לרב בעל שיעור קומה אמיתי (רב חרדי כמובן, ולא יוצא אוניברסיטת בר-מינן), או לחילופין לכל בחור ישיבה פשוט הן מהישיבות הספרדיות והן מהישיבות האשכנזיות-ליטאיות ותראה שהוא יאמר לך בדיוק את אותם דברים (במקרה בטוב)...
אתה רוצה לקבל את דברי - טוב, לא רוצה - זכותך המלאה...
נ.ב: החלטתי שין נפקא מינה להגיב לך על ההודעה של הפילוסופיה, כיוון שאם אתה לא מקבל את דבריו של הרב נויגרשל (וזה די מצחיק מכיוון שהוא מכירי המרצים למחשבת-ישראל של הציבור החרדי כבר עשרות שנים), אזי המצב שלך באמת קשה, מכיוון שאם אתה חושב אתה יכול לחלוק עליו בנושאים של השקפה בוודאי שאני איני אלא כקליפת השום לידו, ודברים שלי בוודאי לא יעשו עליך שום רושם כלל ועיקר, ועל זה אמרו חכמים: "סייג לחכמה שתיקה"...
נץ וגאה בזה:
--- ציטוט של: eran על מאי 22, 2008, 02:53:15 ---אחי היקר נץ אתה רוצה לקרוא לי פונדמטליסטי בבקשה - שהרי פונדמנטלס זה יסודות באנגלית, ואני רוצה לשמר את יסודות ההשקפה היהודית ולא לנטות ממנה... אתה קורא לי קנאי - זה מחמאה גדולה, להיות קנאי לדבר ה' זוהי מעלה גדולה מאוד.
ב"ה זכיתי לשמוע כמה הרצאות תורניות בחיים שלי, ולא הרצאותיו של הרב עובדיה כהרצאותיו של הרב לאו, ולא הרצאותיו של הרב נויגרשל כהרצאותיו של הרב מוצפי, ולא הרצאותיו של הרב זמיר כהן כהרצאותיו הרב יהודה ויוספי, ועוד רבים גדולים ויראים, וגם רבנים שמרצים לבעלי בתים (השתתפתי באיזה שיעור או שניים, או בעצם אוליי כמה מאות...), ומי שהוא בן-תורה אמיתי בעל השקפה תורנית ניחן ברגישות דיקדוקית לשונית-תורנית, שהוא יודע איך לסנן את הדברים, וכל הרבנים שהזכרתי לעיל ניחנו באותה רגישות אע"פ שהרטוריקה שלהן שונה בתכלית אחת מהשניה... תן את המאמר שכתבת לרב בעל שיעור קומה אמיתי (רב חרדי כמובן, ולא יוצא אוניברסיטת בר-מינן), או לחילופין לכל בחור ישיבה פשוט הן מהישיבות הספרדיות והן מהישיבות האשכנזיות-ליטאיות ותראה שהוא יאמר לך בדיוק את אותם דברים (במקרה בטוב)...
אתה רוצה לקבל את דברי - טוב, לא רוצה - זכותך המלאה...
נ.ב: החלטתי שאין נפקא מינה להגיב לך על ההודעה של הפילוסופיה, כיוון שאם אתה לא מקבל את דבריו של הרב נויגרשל (וזה די מצחיק מכיוון שהוא מכירי המרצים למחשבת-ישראל של הציבור החרדי כבר עשרות שנים), אזי המצב שלך באמת קשה, מכיוון שאם אתה חושב אתה יכול לחלוק עליו בנושאים של השקפה בוודאי שאני איני אלא כקליפת השום לידו, ודברים שלי בוודאי לא יעשו עליך שום רושם כלל ועיקר, ועל זה אמרו חכמים: "סייג לחכמה שתיקה"...
--- סוף ציטוט ---
אפשר להיות קנאי לדבר ה' ולא להיות צר מוחין במקביל, כמה חבל שאתה לא מסוגל להפתח מחשבתית להלכי חשיבה אחרים.
אתה מדבר גבוהה על איזה רגישות לשונית דיקדוקית, אלמנט שאולי תמצא בזרם הלימוד התוניסאי של הגרא"מ מזוז שליט"א בישיבת כסא רחמים.
כפי שאתה מודה יש הבדל בין רב לרב מבחינת הלשון הננקטת.
"תן את המאמר שכתבת"- לא אני כתבתי, מישהו אחר כתב רעיון חכם, אני ציטטתי, סה טו.
"יוצא אוניברסיטת בר-מינן"- זה פוסל אותו מעיקרא? "תאמר בר-אילן", איזו מין צרות מוחין היא זו?
אותו כנ"ל לגבי הרב נויגרשל, זה שהוא מבכירי המרצים למחשבת ישראל, לא אומר שאני אוטומטית צריך לעבור לדום ולקבל את דעתו לגבי עצם העובדה שאני לומד לחדד את מוחי ולומד מחשבה יהודית ופילוסופיה דרך הפריזמה של רבנים שמלאו כריסם בש"ס ופוסקים.
ואכן, לאור החיבורים ההזויים שלך בין הרצל להיטלר להגל ולגביי, באמת כנראה שהמסקנה היא: "סייג לחכמה שתיקה", רק מהכיוון ההפוך.
תפריט
[0] אינדקס הודעות
[#] עמוד הבא
[*] עמוד הקודם
עבור לתצוגת גירסה מלאה