יהדות ותורת ישראל > שֻׁלְחָן עָרוּךְ וְהָרַעְיוֹן הַיְּהוּדִי
אסור להתעמל בשבת?
דוקא_כך:
האם עפ"י ההלכה מותר לשלב הליכה למרחקים ארוכים בשבת עם תלמוד תורה ע"י הקשבה דרך אזניות לדברי תורה באמצעות נגן MP3 שהופעל לפני כניסת השבת ומתוכנת לנגן את כל הקבצים ברצף ללא הפסקה?
גַּם בָּשָׁן וְגַם גִּלְעָד:
--- ציטוט של: דוקא_כך על מאי 17, 2007, 05:48:20 ---האם עפ"י ההלכה מותר לשלב הליכה למרחקים ארוכים בשבת עם תלמוד תורה ע"י הקשבה דרך אזניות לדברי תורה באמצעות נגן MP3 שהופעל לפני כניסת השבת ומתוכנת לנגן את כל הקבצים ברצף ללא הפסקה?
--- סוף ציטוט ---
האמת היא שאני די בוּר מושלם בעניינים האלה וזה כמעט הזוּי אם לא פשע שאני תוחב את עצמי לתחום שהקרקע שלי בו משוּלה לחבית בלי תחתית, אבל מנסיון שיש לי במִקרה עם בני משפחה חרדית שאני נוטה להתארח אצלם מדי פעם (אם כי לא מספיק, לבושתי), נִדמה לי שכּל נגיעה במכשיר-השמע עצמוֹ (ואני מניח שגם באזניות) נחשבת נגיעה ב'מוּקצה' (או כך הם קוראים לזה). ואיסור הנגיעה בו כביכול הוא ממש כמו איסור-הנגיעה במתג-החשמל בשבת, או בבטריות, או בעיפרון..
אבל שוב, אני ממש לא מדבר מתוך ידע וּסליחה עם כל התוהים והתוהות על הטרדת השווא. נמתין נא בסבלנוּת לאמוראים המקומיים שלנוּ, המכונים גם בשם 'תותחי-על'.
mr.z:
אני חושב עכשיו על טעם אחד לאסור שהוא חשש שתתקן (הכוונה שתעשה במכשיר אזושהיא פעולה) במכשיר בשבת כמו לחיצה על כפתור וכו' ועל כן זה אסור. ואני חושב שיש עוד טעמים לאסור אבל אני יודע שבחלק מהמקרים זה נחשב טעם מרכזי לאסור.
גַּם בָּשָׁן וְגַם גִּלְעָד:
--- ציטוט של: mr.z על מאי 17, 2007, 08:32:47 ---אני חושב עכשיו על טעם אחד לאסור שהוא חשש שתתקן (הכוונה שתעשה במכשיר אזושהיא פעולה) במכשיר בשבת כמו לחיצה על כפתור וכו' ועל כן זה אסור. ואני חושב שיש עוד טעמים לאסור אבל אני יודע שבחלק מהמקרים זה נחשב טעם מרכזי לאסור.
--- סוף ציטוט ---
כמו שלמשל, הבנְתי שבשבת אסור לנגן בגיטארה מחשש שייפקע מיתר.. וזו למעשה סיבת-האיסור היחידה. כי לנגן בעיקרון מותר. :)
mr.z:
--- ציטוט של: גם בשן וגם גלעד על מאי 17, 2007, 08:38:22 ---
--- ציטוט של: mr.z על מאי 17, 2007, 08:32:47 ---אני חושב עכשיו על טעם אחד לאסור שהוא חשש שתתקן (הכוונה שתעשה במכשיר אזושהיא פעולה) במכשיר בשבת כמו לחיצה על כפתור וכו' ועל כן זה אסור. ואני חושב שיש עוד טעמים לאסור אבל אני יודע שבחלק מהמקרים זה נחשב טעם מרכזי לאסור.
--- סוף ציטוט ---
כמו שלמשל, הבנְתי שבשבת אסור לנגן בגיטארה מחשש שייפקע מיתר.. וזו למעשה סיבת-האיסור היחידה. כי לנגן בעיקרון מותר. :)
--- סוף ציטוט ---
גם בשן וגם בגלעד אני לא יודע מאיפה למדת את זה אבל יש סעיף מפורש בשולחן ערוך אורח חיים סימן שלח סעיף א, וממה שאני מבין אין סיבה שהסעיף הזה לא יחול גם על גיטרות. (אם יש לך איזה שהוא מקום שכתוב בו שמותר בעקרון לנגד בגיטרה, אשמח לראות אותו)
השמעת קול (א) בכלי שיר, אסור, אבל להקיש על הדלת וכיוצא בזה, כשאינו דרך שיר, מותר. הגה: וכן אם לא עביד מעשה, שרי. ולכן אלו שקורין לחבריהם ומצפצפים בפיהם כמו צפור, מותר לעשותו בשבת (הגהות אלפסי). ואסור להכות בשבת על הדלת בטבעת הקבוע בדלת, אע"פ שאינו מכוין לשיר, מ"מ הואיל והכלי מיוחד לכך, אסור. ולכן אסור לשמש להכות על הדלת לקרוא לבית הכנסת ע"י הכלי המיוחד לכך, אלא מכה בידו על הדלת (אגור וב"י בשם פסקי תוספות דעירובין).
משנה ברורה סימן שלח ס"ק א
(א) בכלי שיר - לאו דוקא בכלי שיר אלא אף ביד כגון להכות כף אל כף היכא שהוא דרך שמחה ושיר אסור כמ"ש בסימן של"ט ס"ג מטעם שמא יתקן כלי שיר [ומה דאסרו בס"ד להכות כף אל כף כשמשמר הפירות כדי להבריח העופות אף שהוא אינו דרך שיר הטעם שמא יטול צרור ויזרוק לר"ה כשירצה להבריחם וכדמפרש שם] ואם ירצה להכות כף אל כף כדי לשמח התינוק ולהשתיקו יראה לעשות זה כלאחר יד דשרי וכמו שמבואר שם. ואם נותן מים בכלי מלא נקבים להטיף לתוך כלי מתכות כדי להשמיע קול נעים ע"י הנטיפה אסור דזה הוי ג"כ ככלי שיר ולחולה כדי להרדימו שיישן שרי ואם מטיף בחוזק כדי שיקיץ את הבריא משנתו שרי דלא הוי ככלי שיר כיון שאין עושה בנעימה ובנחת דקול כזה אדרבה היה מרדימו יותר אלא עושהו בחוזק כדי שייקץ ע"י הקול וע"כ שרי:
דוקא_כך מצאתי עכשיו בשו"ת ציץ אליעזר חלק ג סימן טז פרק ג, שהוא אומר שבמקרה כמו שאתה מתאר אסור.
יתר על כן, מטעם זה דזיל בתר טעמא כותב הערוך השלחן (בסי' של"ח סעי' ה') לאסור אף להעמיד כלי שיר מע"ש שישיר מעצמו בשבת, דכיון דהאיסור הוא שמא יתקן כלי שיר א"כ מה לי אם מנגן על ידו או מעצמו סוף סוף יש חשש כשיראה שאינו מנגן יפה יתקננו ע"ש, ומכש"כ בנידוננו שמשדרים את הקול בתוך כלי הנגינה בשבת, וגם יושבים באמת מלכתחילה לשם כך ע"מ להשגיח לפן יצטרכו לתקן משהו, וכנ"ל.
וגם אסור באמת לפי"ז אפילו אם יכינו את התכניות על לוחות גרמופון מבעוד יום וישדרו אותם בזמן הדרוש ע"י גרמופון אוטומטי שמכוון ע"י שעון אוטומטי מלפני השבת בלי שבן אדם יעשה שום פעולה בשבת, משום דזיל בתר טעמא, והחשש של שמא יבוא לתקן יש גם בזה, ובפרט שיושבים ומשגיחים, וכנ"ל, ועיין עוד להלן בפרק י' מ"ש בזה בע"ה.
תפריט
[0] אינדקס הודעות
[#] עמוד הבא
[*] עמוד הקודם
עבור לתצוגת גירסה מלאה