ששאר העיריות בארץ ייקחו דוגמא ויישמו את הצעדים של עיריית בני-ברק (העיר הענייה בארץ).
http://www.haaretz.co.il/hasite/objects/pages/PrintArticle.jhtml?itemNo=1201349פליטים בבני ברק: פקחים מגרשים אותנו מדירותינו
פליטים המתגוררים בשכונת פרדס כץ בבני ברק העידו כי פקחי העירייה הודיעו שעליהם לעזוב באופן מיידי, וכי בבתיהם נותקו החשמל והמים
מאת אילן ליאור, כתב "הארץ" בגוש דן
פליטים המתגוררים בשכונת פרדס כץ בבני ברק מעידים כי פקחים של העירייה הודיעו להם בימים האחרונים כי עליהם לעזוב את דירותיהם באופן מיידי. הפליטים סיפרו ל"הארץ" כי הפקחים אמרו להם כי "זרים לא יכולים לגור בבני ברק". נציגי העירייה באו לעשרות דירות בשכונה, שהעירייה חושדת שפוצלו בלי היתר כדי לשכן בהן פליטים, מסתננים ועובדים זרים.
הפליטים מבני ברק מתלוננים בנוסף כי בימים האחרונים נותק זרם החשמל והמים לבתיהם. לדבריהם, הזרם נותק בלי התראה, כמה ימים לאחר שבעל הדירות - המחזיק כמה נכסים המושכרים לפליטים - הודיע להם כי עליהם לעזוב. הם אומרים כי מדובר באמצעי לחץ נוסף לסלקם מבני ברק, בהמשך לפעילות קודמת של העירייה. בעל הדירות סירב להגיב.היוואן, פליטה מאריתריאה המתגוררת בפרדס כץ, מספרת כי פקחי העירייה באו לדירתה בשבוע שעבר והורו לה לעזוב את העיר לאלתר. כאשר סיפרה להם כי ילדה לפני שבועיים בת, ביקשו לדבריה לראות את התינוקת.
היוואן, בעלה ובנה בן חמש, מתגוררים זה כשנה בפרדס כץ. "איך אני יכולה לעזוב?", היא שואלת, "אמרתי להם שרק ילדתי, אני לא עובדת ואין לי כסף".
באותו בניין מתגוררים עוד כמה פליטים מאריתריאה. את כולם ביקרו פקחי העירייה. רפאל טספזיון, שהעירייה סגרה את המסעדה השכונתית שניהל לפני כשבועיים, מספר על שיחה דומה עם הפקחים. הם תלו על דלת דירתו הודעה המזמינה את בעל הדירה לשימוע עקב חשד לעבירה על חוקי התכנון והבנייה והשכרת הדירה ל"שוהים בלתי חוקיים בתנאים מחפירים שלא למגורי אדם ומהווים סכנה ממשית לציבור".
אחר כך, הוא מספר, הודיעו לו כי עליו להתפנות מן הדירה בתוך שבוע. "כששאלנו למה מגרשים אותנו, אמר לנו אדם במדים: 'תעשו מה שאומרים לכם, אל תתווכחו'. לפחות שייתנו לנו התראה של שישה חודשים, נלך. אבל לאן נלך בהתראה של שבוע?"
איסייס טספגרגיש, גם הוא פליט מאריתריאה, מתגורר בבני ברק כשלוש שנים ועובד במטבח בבית אבות בעיר. בקומה מעליו מתגוררת כשנה וחצי ציגרדה גבריאווט, המועסקת כשמרטפית. ביום שישי, מעט לפני כניסת השבת, נותק זרם החשמל בדירותיהם. לשתי הדירות בעלים משותף, חרדי תושב העיר שכאמור מחזיק כמה נכסים המושכרים לפליטים. בדירות של שכניהם הישראלים זורם החשמל כרגיל.
בשיחה עם "הארץ" אמר בעל הדירות כי לא הוא ניתק את זרם החשמל והמים, אלא אנשים אחרים מתוך הקהילה החרדית: "אם הייתי יודע מי אחראי לזה הייתי כבר מתלונן במשטרה, הם מתחבאים ומזיקים לי. אלה רק חלק מהנזקים שנעשים לי, אני אובד עצות. הרחוב מאוד תוסס ואני בין הפטיש לסדן. לא חייבתי את הדיירים לצאת, רק ביקשתי מהם. תמיד הייתי טוב אליהם וביקשתי שיעשו לי טובה אישית ויעזבו". מתווך בשכונה אמר כי בימים האחרונים נותק באופן דומה זרם החשמל לעשרות דירות של פליטים בעיר.
הפליטים מספרים כי פנו לבעל הדירה וביקשו ממנו לטפל בתקלה. לדבריהם, אמר כי לא ניתק את זרם החשמל ולכן אינו יכול להשיבו. האיש פנה לשניהם כמה ימים קודם לכן וביקש מהם להתפנות בתוך ארבעה ימים לכל היותר. "כששאלתי אותו למה, הוא אמר ?יש בלגן'. איך אני אצא? לאן אני אלך? אין לי משפחה, אין לי אבא ואמא לחזור אליהם. אני הולך מכאן לרחוב", אומר איסייס. "אני משלם כל חודש בזמן. מה עשיתי רע? אנחנו לא גונבים, לא עושים בעיות. אני עובד 12 שעות ובא לפה רק כדי לישון. איך אני יכול לחיות בלי חשמל?"
איסייס מספר כי חוזה השכירות שלו יסתיים רק בעוד חצי שנה. במצב דומה נמצאת ציגרדה, פליטה נוספת שמתגוררת בשכונה. "הבעלים אמר לי שיש בעיה באזור. הוא אמר שהוא אוהב אותנו, אבל בגלל האזור אנחנו צריכים לעזוב. לאן נלך? אין לנו לאן ללכת. אני מבולבלת. בינתיים, כל האוכל שלי התקלקל ואני צריכה לחיות בחושך".
בדירתו של טסאי, המתגורר יחד עם ארבעה פליטים אחרים ברחוב אחר בשכונה, נותקו בסוף השבוע החשמל והמים. "בעל הבית נתן לנו עשרה ימים לעזוב את הבית", מספר טסאי, "הוא הסביר שכל השחורים לא יכולים לגור פה יותר, על פי החלטת העירייה. הוא אומר שהרבנים לא רוצים כאן את השחורים. מאז נותקו המים והבית מסריח. אי אפשר אפילו להוריד את המים בשירותים. איך אפשר לחיות ככה?"
כמה מהפליטים ביקשו סיוע מההמרכז לקידום פליטים אפריקאים. יו"ר המרכז, יוהנס באיו, מודאג מאוד מההתרחשויות בבני ברק. "זו בדיוק גזענות בעלייה", הוא אומר, "הצעד הראשון היה הצהרת הרבנים, אחר כך הודעת העירייה, עכשיו זה ניתוק החשמל והשלב הבא אני חושש הוא אלימות. זה מה שהם מלמדים את הילדים שלהם - לשנוא אפריקאים. זה כל כך עצוב. אני נדהם שאף גורם רשמי לא קם ונלחם בזה. זו גזענות טהורה. זה לא אנושי ולא מקובל לחלוטין".
באיו אומר שעל מדינת ישראל לחשוב גם על היום שאחרי. "יום אחד כל האנשים האלה יחזרו לבתיהם. מה הם יגידו לילדים, לחברים? איך ישראל התייחסה אליהם? אני מתבייש".
מעיריית בני ברק נמסר בתגובה כי "הפקחים שעבדו בשכונה הבהירו כי אינם מנהלים כל משא ומתן ושיחות עם השוכרים השוהים הבלתי חוקיים, אלא רק עם המשכירים שפיצלו דירות שלא כחוק וגרפו סכומים כפולים ומכופלים מהפיצול ומהשכרת הדירות לסודנים, במקום למשפחה אחת בלבד. ההנחיות לפקחים הן רק לאיתור פיצול דירות שלא כחוק, וגם אם מתגלה דירה מפוצלת שהושכרה לישראלים נוקטים צעדים נגד בעלי הדירה המפוצלת. דרישת בעלי דירות לעזוב את הדירה או ניתוק זרם חשמל למסרבים לעזוב - אין לה כל קשר לעירייה. זהו נושא משפטי, לטיפולם של עורכי דין. העירייה גם לא בודקת את חוקיות שהייתם ואת המסמכים שבידי השוהים, אלא רק את היבט פיצול הדירות, המנוגד לחוקי התכנון והבנייה".