ד"ר אשר כהן מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן לא מצליח לאתר בעבר תמיכה כל כך נמוכה בראש ממשלה כפי שזוכה לה אולמרט.
בעקבות פרסום סקר בערוץ עשר לפיו רק 3 אחוזים תומכים במועמדותו של אהוד אולמרט, אומר ד"ר אשר כהן מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן, כי אינו מצליח לאתר לאחור תמיכה כל כך נמוכה במועמד. גם לא בנתניהו וברק בימי השפל שלהם. "צניחה בתמיכה רואים גם אצל מנהיגים אחרים אך 3 אחוז זה פחות מהטעות הסטטיסטית".
ד"ר כהן מסביר כי ניתן לקשור את הדבר לסוגיה מאד ידועה בפוליטיקה, ללא קשר לאולמרט, שהיא הזדהות מפלגתית. לדבריו ידוע שהגרעין הקשה של תומכי מפלגות, שנוהגים להצביע לאותה מפלגה באופן רצוף, שבעבר היתה תופעה נרחבת, הולכת ומצטמצמת. ניתן לראות זאת לדבריו בירידה בליכוד ובעבודה וגם בסקרים. "אין כבר נאמנות, לכן הגיוני שכשמדובר בראש ממשלה שבא ממפלגה חדשה חסרת כל בסיס אידאולוגי זה הגיוני. לכן לא נראה זאת במועמדים שבאים ממפלגות אחרות", מוסיף כהן.
יש לזכור לדבריו, כי כדי להקים ממשלה בלי בחירות, נתניהו זקוק לפחות לעשרה אנשים מקדימה. הוא מוסיף כי אין ודאות מבחינת הדימוי הציבורי, שהעשרה שרוצים לעבור לליכוד הם אותם אלה שהליכוד רוצה לקבל. "הם לא אלקטורלים ויצטרכו לשריין אותם. לשריין עשרה אנשים בשלושים מקומות תהיה בעיה. זה רחוק מהמציאות".
לשאלת המראיין עוזי ברוך כיצד יוכל נתניהו להחזיר את הכוח לליכוד, אומר כהן כי ברור לחלוטין שמספר המנדטים הגדול יושב במרכז ולא באמירות ימניות. "זה צריך להיות מובן בין אם אוהבים זאת ובין אם לא. בסקרי דעת על עמדות, רואים מרכז חדש ולא מרכז כזה מעורפל בין העבודה לליכוד". כהן מוסיף כי כבר משנת 2000 נתניהו אומר שלא יהיה פה שלום ואין סיכוי להסדר, אך מבחינה מעשית יש תופעת הבריחה שאומרת שצריך להתפטר מחלק מ"השטחים" ובודאי שמחלק מההתנחלויות, אלה שקרובות לישובים צפופים. זה היה הרעיון שמאחורי ההתנתקות ולכן הרעיון זכה לתמיכה".
דר' כהן מוסיף כי נתניהו לא יזכה בשלושים מנדטים פלוס עם אמירות של האיחוד הלאומי. האחוזים המזדהים עם הימין די ברורים. המבנה הסביר בכל מדינה הוא מפלגה גדולה שקרובה למרכז, אם כי ימנית ומימינה יש מפלגות שמנסות למשוך אותה זה המבנה הסביר. אמירות ברורות יכולות לתת מספר גדול של מנדטים אך אז אין קואליציה.
זאת הסיבה לדברי כהן שמעמדו של אולמרט מאד יציב. "מי ששולט בנקודת האמצע הפוליטית יכול תמיד לשלוט". מפלגת העבודה שמשמאל לקדימה, לדבריו, אינה יכולה לדלג מעל לקדימה ולשתף פעולה עם הליכוד וליברמן. לכן נקודת האמצע היא קריטית. החשוב הוא היכן יושבת קדימה יותר ממספר המנדטים. מפלגה יכולה להיות עם ארבעים מנדטים אך לא לשלוט בנקודת האמצע ומפלגה יכולה להיות עם 20 מנדטים ולשלוט בנקודת האמצע. זה עניין קריטי. זאת הסיבה ששס לא פורשת וליברמן מצטרף. אי אפשר לדלג מעל קדימה וזה מה שמחזיק אותה.
לדברי דר' כהן, "שינוי" התנפצה כיון ששנאת החרדים, הנושא המרכזי שהיא התבססה עליו, לא היווה יותר איום. קדימה בדומה לשינוי, כיון שאין לה כבר את ההתכנסות עליה התבססה, מתקשה לעצב סדר יום. ולמי שלגמרי אין סדר יום מתקשה למשוך ציבור. למפלגות עם סדר יום ואידאולוגיה ברורה כדוגמת ש"ס ויהדות התורה יש גרעין קבוע של מצביעים, שאינו תלוי במנהיגות, אומר כהן.
לציונות הדתית יש בעיה הפוכה לחלוטין, אומר ד"ר כהן, שכן הציונים הדתיים מפוזרים בכנסת במפלגות שונות מקדימה עד האיחוד הלאומי. "הציונות הדתית תצטרך עוד להתמודד עם השאלה מה היא עושה בבחירות הבאות ובאיזו צורה היא רצה".