ח"כ אפי איתם מאמץ את דברי קפלינסקי, שהגדיר את המלחמה כ"החמצה". "פרץ ואולמרט מנצלים את הנורמה של הקצינים כדי לגלגל מהם את האחריות". טיבי: "היציאה למלחמה היא הטעות.
הצהרתו של סגן הרמטכ"ל האלוף משה קפלינסקי בראיון למעריב הבוקר לפיה הוא חש החמצה מתוצאות המלחמה האחרונה ומודה כי היו בה טעויות, מקבלת חיזוק חיובי מח"כ אפי איתם (האיחוד הלאומי-מפד"ל) וח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל). "אני חושב שקפלינסקי מצטרף לנורמה שכרגע רק צה"ל מפגין אותה של אמירת אמת - היכולת של סגן רמטכ"ל לומר 'טעינו' זה המפתח ליכולת לתקן", אמר הבוקר ח"כ איתם ל-nrg מעריב. ואילו ח"כ טיבי אמר ל-nrg מעריב כי "הטעות הגדולה של צה"ל ושל ממשלת ישראל במלחמת לבנון השנייה היא עצם היציאה למלחמה".
ח"כ איתם, שכמו קפלינסקי "גדל" בגולני ושירת בלבנון, אומר כי הוא "מצדיע לקפלינסקי היום על האמירה הישרה הזו. הוא אומר אמת כשהוא מציין שהם ירשו קונספציה עקומה ושקרית. לא פחות משאני מצדיע לו על היושרה המקצועית, אני מצדיע לו על היושרה האנושית ועל העובדה שחרף אי התמנותו לרמטכ"ל, הוא החליט להישאר ולקחת חלק בשיקום הצבא".
במקביל, הפנה ח"כ איתם אצבע מאשימה אל הדרג המדיני בכל הנוגע לאחריות לאירועי המלחמה. "הדרג המדיני מנסה לנצל בצורה צינית את היושרה של קציני צה"ל, שחלקם התפטרו וחלקם מניחים על השולחן את השגיאות", אמר ח"כ איתם. "זה הכי מקומם אותי – הניסיון הציני הזה של ראש הממשלה ושר הביטחון לנצל את הנורמה הכמעט מקודשת בצה"ל כדי לגלגל את האחריות מעליהם, כאילו במלחמה הזו החליטו רק אנשים במדים. האם יעלה על הדעת שבמלחמה אין אחריות של דרג מדיני?"
ח"כ איתם ניצל את ההזדמנות כדי לדרוש משני המנהיגים להתפטר. "דווקא על רקע הראיון הישיר והעניו של קפלינסקי, אני קורא לשני האנשים האלה ליטול אחריות ולשחרר אותנו מהנהגתם הכושלת", אמר.
בהתייחסו לתקופה שקדמה למלחמה, אמר ח"כ איתם כי הוא מטיל חלק מהאשמה על מה שקרה במלחמה על ההנהגה המדינית והצבאית הקודמת. "יש אחריות לא קטנה גם למופז וגם לרמטכ"לים שקדמו לדן חלוץ", אומר איתם. "אין לי ספק שמופז עצמו הוא אבי אבות הקונספציה שהיו לה שני צדדים – שלב ה'ברחנו וניצחנו' ותיאוריית ההחלדה – אם לא נעשה כלום, חיזבאללה לא ישתמש בטילים שהוא פרש".
טיבי יש"ו מעריך: ישראל תצא למלחמה נוספת:
ח"כ טיבי הצטרף לביקורת
ואמר הבוקר ל-nrg מעריב כי "הטעות הגדולה של צה"ל ושל ממשלת ישראל במלחמת לבנון השנייה היא עצם היציאה למלחמה". לדברי טיבי, יותר מאלף לבנונים ו-156 ישראלים נהרגו לשווא במלחמה, ועדיין "אנחנו עומדים כמעט באותו מקום שהיינו בו לפני המלחמה".
טיבי התייחס לנושא הלבנוני גם בראיון נרחב שהעניק לעיתון הלבנוני אל-מוסתקבל, והתפרסם היום. טיבי העריך בראיון כי צה"ל וממשלת ישראל ינסו להחזיר את כוח ההרתעה של ישראל, שלדבריו נפגע במלחמה האחרונה, באמצעות מלחמה נוספת עם חיזבאללה, או בניסיון לפגוע במזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, ולחסל אותו במבצע ראוותני שירצה את דעת הקהל.
בנוסף, אמר טיבי בראיון כי ישראל עוברת בתקופה זו את משבר המנהיגות החמור ביותר מאז 1948, "עד כדי כך שכוכביה היום הם כושליה אתמול", תוך שהוא מתכוון ליו"ר הליכוד ח"כ בנימין נתניהו ולראש הממשלה לשעבר אהוד ברק. לדבריו, הנהגה שנמצאת במשבר יכולה לעשות צעדים ראוותניים וטעויות.
"תחושה של החמצה"
בראיון, שפורסם הבוקר ב"מוסף שבת" של מעריב, התייחס סגן הרמטכ"ל קפלינסקי בהרחבה למלחמה האחרונה בלבנון, ולתוצאותיה. "זה לא היה צריך להיות כך, והתחושה היא תחושה של החמצה", אמר. "אנחנו החמצנו. איפה טעיתי? אני לא אומר. בטח לא ככה. טעינו, טעינו. זה לא היה צריך להיות כך. אין לי ספק שגם בלבנון אנחנו יכולים לעשות יותר טוב, ולא בגלל הקללה של לבנון, אלא בגלל בעיות מקצועיות שהיו לנו בדרך".
את ההחמצה מייחס קפלינסקי לדרגים הגבוהים, לא לחיילים הפשוטים. "יש תחושת החמצה גדולה, אבל בטח לא מהחיילים. מתוצאות המלחמה, מהדרך שבה ניהלנו את העניין".
"ידענו מה קורה. עשינו לפי סדרי עדיפויות שחשבנו שהם נכונים לאותו זמן. היה שינוי בצבא בשנים האחרונות של יותר דגש על הלחימה בטרור הפלשתיני. במחשבה לאחור, בחלק מהמקומות הלכנו רחוק מדי. לא הכנו מספיק טוב את מערך המילואים, לא התאמנו מספיק עם המערך הסדיר, וזה שילוב שחלקו סוגיות תקציביות, אבל עיקרו שינוי סדרי עדיפויות שאני חושב, גם בדיעבד, שהיו נכונים לעת ההיא. בדיעבד, הייתי עושה קצת אחרת, אבל זו לא חוכמה. אם אני מנסה רגע להיכנס לראשם של מקבלי ההחלטות במהלך שש השנים האחרונות, אז אני חושב שפחות או יותר הייתי עושה אותו דבר".