בעקבות הפרת החלטת הסנקציות הקודמת של מועצת הביטחון נגד איראן, לוחצת ארה"ב לקבל החלטה חדשה, חריפה יותר, שתכלול גם חרם נשק. רוסיה, המייצאת נשק רב לאיראן, עלולה להתנגד. ברקע: 15 מדינות ערביות פנו לסוכנות לאנרגיה אטומית בעקבות "פליטת הפה הגרעינית" של אולמרט.
ארה"ב לוחצת על החברות במועצת הביטחון של האו"ם להחריף את הסנקציות נגד איראן כבר בימים הקרובים, משום שאיראן מתעלמת מהחלטת מועצת הביטחון הקודמת וממשיכה בתוכניתה הגרעינית. האמריקנים, הצרפתים והבריטים דורשים נוסח נוקשה, שיכלול חרם נשק מוחלט על איראן. כך מסר לכתבים שגריר דרום אפריקה באו"ם, דומיסאני קומאלו. הרוסים והסינים מנסים לרכך את נוסח ההחלטה, והם עלולים לגרום להימשכות הדיונים שבועות ארוכים.
שיחות טלפוניות של שרי החוץ במשך שלושה ימים לא קידמו את הנושא, והוא הועבר לדיונים של שגרירי המדינות במטה האו"ם בניו-יורק. הדיונים נסובים סביב החרפת הסנקציות הכלכליות, והגבלת הסחר בנשק עם איראן. האמריקנים הם המובילים את הקו הזה, אך הרוסים מתנגדים, בעיקר משום שהם מייצאים נשק רב לאיראן. סעיף נוסף שנדון הוא עיבוי רשימת האישים והגופים האיראנים הקשורים לתוכנית הגרעין שיש להחרים.
האמריקנים, כך נראה, יהיו מוכנים להתפשר על נוסח מוסכם להחרפת הסנקציות כבר בימים הקרובים, ובתנאי שתהיה מהירה ותיתן לאיראנים לא יותר מ-60 יום לציית לה. הרוסים והסינים מוכנים להחרפת הסנקציות, אבל עלולים לגרום להימשכות הדיונים. גם להם ברור בעקבות הדו"ח של ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, שאיראן אינה מצייתת להחלטה 1737 ולא זו בלבד שלא הפסיקה את העשרת האורניום, היא אף האיצה אותה.
חמור מכך: בפעם הראשונה מזהיר אל-בראדעי שהוא אינו יכול לקבוע שתוכנית הגרעין של איראן מיועדת לצרכי שלום בלבד. שגריר סין באו"ם, וונג גוואנגיה, אמר לכתבים כי "הרעיון הבסיסי הוא להרחיב ולחזק את משטר הסנקציות, אבל עד כמה נרחיק לכת, יש חילוקי דעות בין המדינות החברות". השגריר הרוסי באו"ם, ויטאלי צ'ורקין, הבהיר כי ההחלטה החדשה תיתן לאיראן שוב 60 יום לציית לדרישת מועצת הבטחון להפסקת העשרת אורניום.
הערבים נזכרו בפליטת הפה
ובינתיים, ראש הארגון לאנרגיה אטומית באיראן, רזה אגא-זאדה, הודיע אמש לראשונה כי "בהוראת הנשיא התחלנו לבנות כור גרעיני בכוחות עצמנו". לדבריו, מדובר בכור בעוצמה של 360 מגה ואט, אך לא צוין היכן יוקם בדיוק.
וכל זה מתרחש כאשר בווינה נערך כנס הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שבו נדונה בהרחבה הסוגיה האיראנית. נציגי 15 מדינות ערביות הביעו בכנס מחאה על רמיזתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לפיה יש בידי ישראל נשק גרעיני. לדבריהם, מדובר בהפרה של הסכמות בין לאומיות להותיר את המזרח התיכון נקי מנשק גרעיני.
כזכור, ראש הממשלה אהוד אולמרט נקב בשמה של ישראל כחלק מרשימת מדינות בעלות יכולת גרעינית צבאית. הדברים נאמרו בראיון לערוץ טלוויזיה גרמני בחודש דצמבר האחרון ולמעשה - זו היתה הפעם הראשונה שגורם רשמי מפזר את מסך ה"עמימות" שישראל גזרה על עצמה בנושא זה. בעקבות "פליטת הפה" הגרעינית - נמתחה על אולמרט ביקורת נוקבת בישראל וגורמים במערכת הפוליטית אף טענו שהוא "אינו ראוי לכהן כראש הממשלה".
המדינות הערביות טוענות בפנייתן למועצת הנגידים של הסוכנות לאנרגיה אטומית כי הערתו של אולמרט "מהווה אישור לחשד הבינלאומי בדבר היכולות הצבאיות של הגרעין הישראלי". עוד נאמר בהודעה כי מדובר ב"הפרה ברורה של כוונות הקהילה הבינלאומית, להותיר את המזרח התיכון נקי מנשק להשמדה המונית".
המדינות הערביות מאשימות את ישראל בנקיטת "סטנדרטים כפולים" בנושא, בעוד היא מסרבת לחתום על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. נציגי המדינות דורשים מהסוכנות לאנרגיה אטומית לשקול מחדש את העזרה הטכנית שהיא מעניקה לישראל, כל עוד היא אינה חותמת על האמנה ומונעת פיקוח של אנשי הסוכנות על מתקני הגרעין שלה.