כתב נושא: הנחלת מורשת השואה - פרופ' רודולף ורבה, חשוב ביותר!!  (נקרא 3640 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק eran

• חבר(ה) מקצועי(ת)
  • *
במאמר זה אני יעסוק באדם מדהים, ניצול מחנה אושוויץ, מן המעטים שהצליח לברוח ממחנה ההשמדה, והראשון שדיווח לעולם המערבי על מעשי הזוועה של הנאצים במחנה, ועל תוכנית ההשמדה המתוכננת של יהדות הונגריה.

רודולף ורבה נולד ב-1924 בטופולצ'אני שבצ'כוסלובקיה, כוולטר רוזנברג. בגיל 15 הוא הוצא מביה"ס התיכון שבו למד בברטיסלאווה, בשל חוקי נירנברג אנטי-יהודים בגירסתם הסלובקית.

הוא עבד כפועל שחור בטרנאווה עד 1942. בשנת 1942 גורש למיידנק ומשם הועבר לאושוויץ מספר האסיר שלו היה 44070. בשלב מסוים הצטרף לקומנדו "קנדה" - המקום בו מוינו חפציהם של הקורבנות שהגיעו ואוחסנו לצורך העברתם לממשלה הגרמנית, שם שירת הן במחנה האם אושוויץ והן במחנה בירקנאו הסמוך. השירות ב"קומנדו קנדה", והצטרפותו, בשלב מאוחר יותר, למחתרת ההתנגדות שפעלה באושוויץ, איפשרו לורבה לשרוד בתנאים סבירים באופן יחסי, אך חשוב מכך, איפשרו לו לעקוב ולאגור פרטים רבים על כמויות היהודים המושמדים, ואופן ההשמדה, וכמו כן לגלות את תוכניות הגרמנים להשמדה עתידית, דבר שהעניק לו את הדחף הרב להימלט מהמחנה על מנת לספר זאת לעולם הרחב.

באחד מספורי הבריחה המדהימים והנועזים, ברח רודולף ורבה יחד עם ידידו אלפרד וצלר, והם הגיעו לקהילה היהודית שבז'לינה סלובקיה.

ב - 25 באפריל 1944 כתב בז'לינה יחד עם וצלר את דו"ח אושוויץ, המפורסם בשמו "דו"ח ורבה וצלר" (שעליו נעסוק ברחבה בהמשך אי"ה), שמתאר לפרטי פרטים את ההשמדה ההמונית באושוויץ. 

לאחר הבריחה, בהמלצתו של הרב חיים דב וייסמנדל זצ"ל, הצטרף ורבה לפרטיזנים הצ'כוסלובקים ונלחם עד תום המלחמת העולם השנייה תחת פיקודו של מילן אוהר. הוא עוטר במדלית הגבורה הצ'כוסלובקית, וצורף למסדר ההתקוממות הלאומי ולמסדר הלוחמים הראוים לשבח.

לאחר המלחמה הוא למד כימיה בפראג וסיים לימודי דוקטורט בשנת 1951. מאז זכה לפרסום עולמי כמחברם של יותר מ-50 מאמרי מחקר מקורים על הכימיה של המוח, וכן בשל עבודות המחקר שלו הקשורות לסוכרת ולסרטן.

בשנת 1958, עלה לישראל ועבד כשנתיים במכון הביולוגי בבית דגן. לאחר מכן בחר לעבוד בלונדון, עבר לבוסטון, ולבסוף התמנה לפרופסור חבר לפרמקולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קולומביה הבריטית שבונקובר, קנדה.

ורבה פרסם את סיפור בריחתו מאושוויץ בספרו "ברחתי מאושוויץ" בשנת 1963. בספרו הוא מציין כי על אף שתוכן הדו"ח אותו כתב עם אלפרד וצלר בסוף אפריל 1944 היה בידי ההנהגה היהודית בסלובקיה, ובהונגריה (שישראל קסטנר עמד בראשה) כבר בראשית מאי 1944, לפני תחילת הגירושים המאסיביים מהונגריה, לא הופץ המידע בקרב המועמדים להשמדה. לפיכך הוא מרבה האשמות כנגד הציונים שישבו בחיבוק ידיים ולא עשו כלום!!!!

ורבה הרבה להעיד במשפטים נגד פושעים נאצים. הוא נפטר בונקובר שבקנדה, בשנת 2006.

תמונתו של פרופ' רודולף ורבה.

הכריכה של ספרו, ברחתי מאושוויץ, והנה קישור לספר עצמו (מי שיכול לקרוא מהאינטרנט):
http://books.google.co.il/books?id=iRwSnlQYr4sC&pg=PA272&lpg=PA272&dq=%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%91+%D7%A4%D7%A8%D7%99%D7%A1&source=web&ots=QZvzq2PrBU&sig=Q2805CQKTtD-1qDq2j7smfH44nM&hl=iw&sa=X&oi=book_result&resnum=3&ct=result#PPA362,M1

אני קראתי את ספרו ואני חייב להודות שזה אחד מספרי העדות החזקים ביותר, והחשובים ביותר!
זהירות ברגע שאתה מתחיל את הספר אי אפשר להפסיק.

ופה קישור להרצאה של הרב נויגרשל שבה הוא מספר את סיפור בריחתם המופלא של ורבה ווצלר:http://www.tsofar.com/zofar/mashtap/show.asp?id=12206
הסיפור מתחיל כ-10 דקות לאחר תחילת ההרצאה. מאוד מאוד מומלץ!

בברכה ערן.
« עריכה אחרונה: ינואר 19, 2009, 20:40:29 על ידי eran »

מנותק יחיאל

• חבר(ה) של כבוד
  • *
האמת שלא הכרתי את הסיפור שלו, תודה רבה לך ערן! אני יזכור את שמו!

מנותק דוקא_כך

• חבר(ה) V.I.P
  • חבר(ה) של כבוד
  • *
  • ופדויי ה' ישובון ובאו ציון ברינה
בס"ד

ישר כח.
יהונתן פולארד
ראובן מנינג
יגאל עמיר
חגי עמיר
עופר גמליאל