בס"ד
כשאין מנהיג (כמו מרן הרה"ג מאיר כהנא זצוק"ל הי"ד) שמסוגל לאחד את כל העם ולנטוע בנו גאווה לאומית, ובמקומו יש מנהיגים כמו הרבנים של ש"ס שמשניאים את היהדות על החילוניים, כל קבוצה מסתגרת בתוך עצמה והפערים התרבותיים והאידאולוגיים בין הקבוצות השונות (כולל קבוצות "דתיות", היינו "ממלכתיים", חרדים) רק גודלים. מי רצח את הרב כהנא בעקיפין? אותם רבנים שסרבו לכתוב את אותו מכתב אומלל שיכול היה לזכות את הרב כהנא מאשמת "פאשיזם" וסטייה מההלכה, מכתב שהיה מונע את פסילת תנועתו מהשתתפות בבחירות שבהם כ"ך היתה מקבלת לפחות 12 מנדטים, שהרי אילו היה נשאר חבר כנסת, היה מקבל אבטחה צמודה כל נסיעותיו לחו"ל. ואחרי כן, הדוברים והנציגים של אותם רבנים מוציאים קלטות בהן הם מסבירים חשיבות "זהירות בכבוד חכמים וגדולתו של מרן הר' עובדיה" (כותרת שעור מס' 16 בדיסק "תורה 2" של הרה"ג בן-ציון מוצפי, עוד נציג של הר' עובדיה)... אני אישית מכיר יהודים "רוסים" ששונאים את התרבות הישראלית הקלוקלת, את חוסר הכבוד הכללי, הדחיפות בתור לאוטובוס, הקללות והסלנג הערבי, הגישה חסרת האחריות של "יהיה בסדר", השחיתות בפוליטיקה, הליכלוך בכל מקום (אנשים זורקים לכלוך ברחוב, במקום בפחי אשפה); יהודים ויהודיות חדורי אידאליזם וציונות (אמנם חילונית, אך עדיין זה משהו), שרתו בצה"ל והשתתפו במבצע קדש ובמלחמת לבנון (הראשונה), ששינו את דעתם מן הקצה אל הקצה לאחר מספר שנים שחיו בארץ, ואמרו לי, "היינו צריכים לעלות לארץ כדי להפוך לאנטישמים", יהודים ששונאים את ש"ס וכל שאר ה"דתיים" המושחתים, יהודים שעזבו או חולמים לעזוב את מדינת ישראל ומאמינים שאין שום עתיד למדינת ישראל, בזמנו (1984 למניינם) הם הצביעו בעד תנועת כ"ך והעריצו את הרב כהנא, ועדיין רוחשים כבוד למתנחלים.
כנראה שכל עם מתפקד כעדר חסר אידאליזם, והרבה (אם לא הכל) תלוי במנהיגים. כיום אין לנו מנהיגים ראויים. לפייגלין יש פוטנציאל, אבל הוא "מגמגם", לא נראה לי שהוא ימצה אי פעם את הפוטנציאל שלו.