בס"ד
שלום,
רציתי לשאול כאשר אני קורא את הקריאת שמע שבמסגרת הנחת התפילין, יכול להיות ואני לא זוכר אם קראתי קטע מסויים או לא(אם נגיד החסרתי 'וקשרתם לאות על ידכם והיו לטוטפות בין עיניכם' אחרי 'ושמתם את דברי אלה על לבבם ועל נפשכם') אבל אני לא בטוח שהחסרתי בוודאות, האם מותר לי להסיר ספק ולקרוא שוב את הקריאת שמע?ואם כן איך?לחזור על 'שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד' או לא?
בס''ד
יהודי-יקר הי''ו .
למרות שקריאת-שמע נקראת ג' פעמים ביממה ( ערבית ,שחרית , על-המטה ) , הינך יכול לקרות אותה במלואה כמה פעמים שרק תרצה , אולם התנאי הוא , שתקראנה בטעמי-המקרא ותתכוון לקראה '' כקורא בתורה '' . ולכן אם יש לך ספק ,והינך חושש שייתרת ו/או החסרת תיבות ו/או אותיות , עליך להתנות תנאי כזה '' הרני קורא פרשיות קריאת-שמע !, אם הינני חייב בהן שתעלנה לי כחובה , ואם לאו , הרי אני כקורא-בתורה '' , וכמובן שעליך לקראן בטעמי-המקרא ( שהרי גם קריאות החובה , מן המובחר לקראן עם טעמי המקרא , אולם מכיוון שהתנית תנאי זה , רבאם עלתה לך הקריאה הראשונה , הרי שהינך כקורא בתורה , וזאת הינך רשאי לקרות פרשיות אלו בטעמי-המקרא בלבד , בכדי שניתן י'הי'ה להבחין אם הינך קורא אותן כקריאת חובה , או כקורא-בתורה ), מכל מקום , אם הינך מורגל לקרות קריאת-שמע בטעמי-המקרא גם כקריאת -חובה , הרי זו מצוה מן המובחר , אולם במקרה של ספק דלעיל ,ובכפוף לתנאי הנ''ל , הינך צריך לקרותן בטעמי-המקרא , ואם אינך יודע לקרות בטעמי-המקרא , עדיף שתשאל רב מוסמך שהינך מקבל עליך את פסיקותיו בהלכה .
בעניין הנחת-תפלין ,כמובן שבכל ארבע התעניות ( י' בטבת , תענית-אסתר, יז' בתמוז , ט' באב ) ברוב קהילות ישראל מניחים תפלין כרגיל , ישנו מנהג של חלק מקהילות יהודי- מרוקו, שמניחים תפלין בתפלת מנחה ,אולם רוב הקהילות בישראל אינן נוהגות כך ,ויהי רצון שיהפכו הצומות הללו לששון ולשמחה ,ונזכה לגאולה שלמה ,בביאת גואל-צדק בב''א.
הגולה בארץ